Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στη διαχείριση αλλεργιογόνων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ μεγαλύτερη πρόκληση στη διαχείριση αλλεργιογόνων
spot_img

Δημοσκόπηση της βρετανικής Campden BRI σχετικά με τη διαχείριση των αλλεργιογόνων δείχνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών στην ασφάλεια τροφίμων θεωρεί τη διασταυρούμενη μόλυνση ως την κυριότερη αιτία.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια μάστιγα, τόσο για τους καταναλωτές που υποφέρουν από αυτήν όσο και για την ίδια τη βιομηχανία τροφίμων που πρέπει να βρει δραστικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Η  Campden BRI είναι μια βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται μεταξύ άλλων στη διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων, μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων ελέγχου αλλεργιογόνων για την προστασία των καταναλωτών που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Η Campden διεξήγαγε πρόσφατα μια δημοσκόπηση με πάνω από 200 επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Ένα από τα ερωτήματα ήταν «Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με τη διαχείριση των αλλεργιογόνων;». Το συντριπτικό 68% των ερωτηθέντων επέλεξε τη διασταυρούμενη μόλυνση από τη λίστα επιλογών. Ένα 18% των συμμετεχόντων απάντησε τα ζητήματα που αφορούν στην επισήμανση, το 8% τη νόθευση τροφίμων, ενώ το 7% θεωρεί τις αναποτελεσματικές δοκιμές ως το βασικότερο πρόβλημα.

Οι ρίζες των ζητημάτων μόλυνσης και επισήμανσης

Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση είναι απαιτητική. Από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και την κατασκευή, μέχρι το λιανικό εμπόριο και την εξυπηρέτηση τροφίμων, η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού, αναφέρει η Campden.

 Για πολλές μάρκες, η ύπαρξη αποκλειστικών γραμμών παραγωγής σε εγκαταστάσεις παραγωγής δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Οι γραμμές μοιράζονται συχνά σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής και μπορεί να προκύψουν πιθανά προβλήματα όπως:

  • Το προϊόν μπορεί να τοποθετηθεί σε λανθασμένη συσκευασία
  • Το τελικό προϊόν μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο τρόφιμο που περιέχει το αλλεργιογόνο, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού ή γραμμών επεξεργασίας και να «μολυνθεί»
  • Το αλλεργιογόνο μπορεί να έρθει σε επαφή με ένα συστατικό από το πρώιμο στάδιο της γεωργικής παραγωγής

Προκειμένου να προστατευτούν οι επιχειρήσεις τροφίμων, είναι θεμελιώδες αφενός να διαθέτουν περισσότερους πόρους και τεχνογνωσία πάνω στα αλλεργιογόνα και αφετέρου να χτίσουν να διαθέτουν ένα ισχυρό πρόγραμμα διαχείρισης των αλλεργιογόνων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα