Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι ελλείψεις CO2 επηρεάζουν την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΓιατί οι ελλείψεις CO2 επηρεάζουν την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Ο κίνδυνος απάτης από νέους προμηθευτές – Ανάγκη για αυξημένους ποιοτικούς ελέγχους

Χωρίς το CO2, η σχέση των ανθρώπων με τα τρόφιμα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα. Το αέριο CO2 παίζει έναν κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων και ποτών.

Από τα ζώα πριν από τη σφαγή για την αναισθητοποίησή τους και τη διατήρηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ μαζί με οξυγόνο και άζωτο ρυθμίζει τη θερμοκρασία και την υγρασία στην αποθήκευση και τη μεταφορά. Επίσης, είναι θανατηφόρο για έντομα ή παράσιτα, χρησιμοποιείται για την παράταση της διάρκειας ζωής των γαλακτοκομικών και των αρτοσκευασμάτων αποτρέποντας τη μούχλα , ενώ είναι πολύτιμο και για τη βιομηχανία αναψυκτικών και ποτών για τη δημιουργία των ανθρακούχων αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον το CO 2 χρησιμοποιείται ευρέως στην κρυογονική κατάψυξη μία ταχύτερη διαδικασία ψύξης σε σύγκριση με την παραδοσιακή, η οποία διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα αποθηκεύονται και συντηρούνται  καλύτερα χωρίς να χάνουν την φρεσκάδα, τη γεύση ή την υφή τους. Κατανοητός είναι λοιπόν ο προβληματισμός της βιομηχανίας τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο μετά την παρατηρηθείσα έλλειψη σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Στη Βρετανία  ο βασικός προμηθευτής CO2 CF Industries έκλεισε οριστικά τις εγκαταστάσεις παραγωγής του Ince, και ακολούθησε η διακοπή παραγωγής αμμωνίας στο συγκρότημα Billingham. Η αιτία διακοπής της λειτουργίας ήταν ότι αυξήθηκε υπερβολικά το κόστος παραγωγής αμμωνίας  (της οποίας το CO2 είναι υποπροϊόν) και κατέληξε να είναι ασύμφορο για την επιχείρηση. Στη Γαλλία, η Air Liquide που πουλά προϊόντα με CO2 σε πελάτες της βιομηχανίας τροφίμων και φαρμάκων, δήλωσε ότι οι διακοπές στην παραγωγή αμμωνίας επηρέασαν τις προμήθειές της σε CO2, ενώ στην Πολωνία, η θυγατρική της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg (CARLb.CO) τόνισε ότι μπορεί να μειώσει ή να σταματήσει εντελώς την παραγωγή μπύρας λόγω έλλειψης παραδόσεων CO2.

Λόγω των ελλείψεων από μεγάλους προμηθευτές  ο πάροχος διασφάλισης LRQA συμβουλεύει την βιομηχανία τροφίμων να δώσει προτεραιότητα στους ποιοτικούς ελέγχους όταν επιλέγει νέους προμηθευτές για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στα τρόφιμα. Καθώς  οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αναζητήσουν νέους προμηθευτές για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, σύμφωνα με τον ιστότοπο gasworld.com υπάρχει κίνδυνος απάτης, γι’ αυτό οι νέοι προμηθευτές πρέπει να ελέγχονται διεξοδικά για την καθαρότητα του CO2. «Όταν επηρεάζεται ένας κρίκος σε μια αλυσίδα εφοδιασμού, έχει αρνητικό αποτέλεσμα» δήλωσε εκπρόσωπος της LRQA ο οποίος τόνισε πως «Το CO2 για τα τρόφιμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 99,9% καθαρό και το αέριο που χρησιμοποιείται για ποτά πρέπει να είναι ακόμα πιο καθαρό»΄

Εάν το CΟ 2 δεν είναι καθαρό -άνω του 99,9%- η πιθανότητα να εισέλθουν στα τρόφιμα καρκινογόνες ουσίες αυξάνεται. Το φθηνότερο είναι σπάνια καλύτερο και η βιομηχανία δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει περικοπές στην ποιότητα, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Εκτός από τις ελλείψεις, οι αυξανόμενες τιμές του CO2 έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσφορά. Σύμφωνα με την LRQA, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή του CO2 τον Αύγουστο του 2022 ήταν 37% υψηλότερη από ό,τι ήταν μόλις τέσσερις μήνες πριν.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα