ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΆνοδος του πληθωρισμού στο 3,9% τον Μάρτιο: Πίεση από τρόφιμα, στέγαση και...

Άνοδος του πληθωρισμού στο 3,9% τον Μάρτιο: Πίεση από τρόφιμα, στέγαση και μεταφορές

3 λεπτά ανάγνωσης

Στον τομέα της διατροφής, οι ανατιμήσεις ήταν εκτεταμένες, με το μοσχάρι να καταγράφει άνοδο 20,3%, το αρνί και κατσίκι 14,1% και τα πουλερικά 4,5%, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν και σε ψάρια, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά.

Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2026, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 3,9% σε ετήσια βάση, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο και 2,4% τον Μάρτιο του 2025. Καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών διαδραμάτισαν οι αυξήσεις στα τρόφιμα, το κόστος στέγασης και οι μεταφορές, με την ενέργεια να επιβαρύνει περαιτέρω τα νοικοκυριά.

- Advertisement -

Στον τομέα της διατροφής, οι ανατιμήσεις ήταν εκτεταμένες, με το μοσχάρι να καταγράφει άνοδο 20,3%, το αρνί και κατσίκι 14,1% και τα πουλερικά 4,5%, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν και σε ψάρια, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα αισθητές ήταν επίσης οι αυξήσεις σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη με 11,6%, ο καφές με 11,3% και τα προϊόντα σοκολάτας με 9%. Αντίθετα, μικρές αποκλιμακώσεις καταγράφηκαν σε βασικά είδη όπως τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο.

Η στέγαση συνέχισε να αποτελεί βασική πηγή πίεσης, με τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 7,6% και τις δαπάνες για επισκευή και συντήρηση κατοικίας κατά 7,7%, ενώ άνοδος σημειώθηκε και σε υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι. Στον ενεργειακό τομέα, οι τιμές ενισχύθηκαν σημαντικά, με το πετρέλαιο θέρμανσης να αυξάνεται κατά 24,6%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 22,8% και τα λοιπά καύσιμα κατά 27,4%, την ώρα που ο ηλεκτρισμός κατέγραψε ηπιότερη άνοδο 2,4%.

- Advertisement -

Ισχυρές ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν και στις μεταφορές, όπου συνολικά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,1%. Ξεχώρισε η εκτίναξη κατά 22% στα αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και οι αυξήσεις σε καύσιμα και κόστη συντήρησης οχημάτων. Παράλληλα, αυξήσεις σημειώθηκαν σε κλάδους όπως η ένδυση και υπόδηση με 2,1%, η εκπαίδευση με 2,8% και η εστίαση με 6,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,6% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, με βασικούς μοχλούς τα καύσιμα και τα αεροπορικά εισιτήρια, που κατέγραψαν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις. Αντίθετα, περιοριστικές επιδράσεις στον πληθωρισμό είχαν οι μειώσεις στις τιμές της επικοινωνίας κατά 2,3% και σε ορισμένα είδη προσωπικής φροντίδας.

- Advertisement -

Τέλος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας επίσης άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκε κατά 2,1%, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος

Σουβλάκι με «απ’ όλα»: Πόσο ασφαλείς είναι γύρος, ντομάτες και κρεμμύδια – Τι πρέπει να προσέχουν σουβλατζίδικα και καταναλωτές – Του Ν. Γδοντέλη

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της βελγικής FASFC αναδεικνύουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σουβλάκι

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο