Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Bέλγιο: Σχεδόν 600 σουπερμάρκετ στα πρόθυρα χρεοκοπίας – Οι Βέλγοι ψωνίζουν από το… εξωτερικό!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήBέλγιο: Σχεδόν 600 σουπερμάρκετ στα πρόθυρα χρεοκοπίας - Οι Βέλγοι ψωνίζουν από το... εξωτερικό!
spot_img

Οι Βέλγοι περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν σε χαμηλότερες τιμές από Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Ένα στα έξι (16,2%) σουπερμάρκετ στο Βέλγιο αντιμετωπίζει σοβαρές διαρθρωτικές δυσκολίες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το εμπορικό περιοδικό Gondola και τον ειδικό σε δεδομένα GraydonCreditsafe, ανέφερε το Het Laatste Nieuws το Σάββατο. Συγκεκριμένα, 576 καταστήματα αντιμετωπίζουν “οικονομική λήθη” σε διαρθρωτικό επίπεδο. Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και ο σκληρός ανταγωνισμός βαραίνουν όλα τα βελγικά σουπερμάρκετ, με πολλούς λιανοπωλητές να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες όταν προκύπτουν απροσδόκητα προβλήματα.

Σύμφωνα με την Βελγική Ομοσπονδία Βιομηχανίας Τροφίμων (Fevia) τρεις στους δέκα Βέλγους το 2022 πέρασαν τα σύνορα για να ψωνίσουν είδη σουπερμάρκετ, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων 543 εκατομμυρίων ευρώ για τα βελγικά σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής. Η Γαλλία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός, με το 58% των αγορών να πραγματοποιούνται εκεί, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (22%), τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο από 20%).

«Θα χρεοκοπήσουν αργά ή γρήγορα», λέει ο Eric Van Den Broele της GraydonCreditsafe. Αλλά πολλά άλλα βελγικά σούπερ μάρκετ είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, καθώς έχουν πολύ λίγα αποθέματα για να αντιμετωπίσουν απροσδόκητους κραδασμούς.

Ο τομέας των σούπερ μάρκετ βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο των βελγικών εταιρειών. «Δύο σενάρια είναι πιθανά: είτε θα έχουμε πολλές χρεοκοπίες στο εγγύς μέλλον, είτε θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες εξαγορές και θα μείνουν μόνο μεγάλοι παίκτες να απορροφήσουν όλους τους μικρούς», προβλέπει ο Έρικ Βαν Ντεν Μπρόελ.

Τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό. «Για 100 ευρώ στο ταμείο, μένουν 1,29 ευρώ για το σούπερ μάρκετ», λέει η Aurélie Gerth του Carrefour.

Αυτό δεν ισχύει για το βελγικό σούπερ μάρκετ Delhaize το οποίο το 2022 είχε κέρδος 6,519 εκατομμύρια ευρώ το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία. Μάλιστα τα κέρδη ρεκόρ της Delhaize οδήγησαν σε εντάσεις με εργατικούς ομίλους στο Βέλγιο, με τις σχέσεις να έχουν επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του σχεδίου της Delhaize να παραχωρήσει δικαιόχρηση σε όλα τα σούπερ μάρκετ της. Η βελγική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ισχυρίζεται ότι περίπου 200 επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά 128 καταστημάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα