Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λειτουργικά τρόφιμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΛειτουργικά τρόφιμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις
spot_img

Μετά την πανδημία του COVID-19, οι καταναλωτές αναζητούν νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα ως φάρμακο σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσουν να προστατευθούν από ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, η αγορά λειτουργικών τροφίμων έχει κινήσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αλλά και των όσων εργάζονται στη βιομηχανία τροφίμων. Αυτή η διατροφική τάση, ονομάζεται λειτουργικό φαγητό (Functional food).

Το λειτουργικό φαγητό είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τα τρόφιμα που έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία, πέρα ​​από τη βασική διατροφική τους αξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλιγούρι βρώμης, το οποίο περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της φλεγμονής. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι είναι ένα τρόφιμο που είναι λειτουργικό. Τα οφέλη αυτών των τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα, όπως προστασία από ασθένειες, πρόληψη ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και προώθηση της ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για τον όρο λειτουργική τροφή, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι είναι τρόφιμα που έχουν πρόσθετα οφέλη, είτε φυσικές υπερτροφές (superfoods) είτε ενισχυμένες κατά τη διαδικασία παραγωγής. Επειδή η λειτουργική τροφή είναι μια νέα καταναλωτική τάση , η αγορά αυτών των ειδών τροφίμων αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία και προβλέπεται να φτάσει τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

 Παρόλο που η βιομηχανία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αρκετοί τομείς αναδύονται με τη μορφή διαφορετικών λειτουργικών τύπων τροφίμων. Για να το κατανοήσετε καλύτερα, ας πάρουμε ως παράδειγμα τον τομέα των εμπλουτισμένων τροφίμων. Πρόκειται, ουσιαστικά για τρόφιμα ή ροφήματα με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν χαθεί κατά την επεξεργασία. Το αλεύρι σίτου εμπλουτισμένο με φολικό οξύ ή σίδηρο και τα ζυμαρικά εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Μια άλλη κατηγορία είναι τα τροποποιημένα τρόφιμα ή ποτά, από τα οποία ένα συστατικό έχει αφαιρεθεί, μειωθεί ή αντικατασταθεί με άλλη ουσία με πιο ευεργετικά αποτελέσματα, όπως το γάλα χαμηλών λιπαρών και  κρέατα φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι πλέον εξαιρετικά δημοφιλή στους καταναλωτές.

Μιας και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επενδύουν στο λειτουργικό φαγητό, είναι ένας τομέας που μπορεί να αποβεί πολύ κερδοφόρος και για τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα τη συνολική υγεία του πληθυσμού.

Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/the-rise-of-functional-food-what-investors-need-to-know/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο