Ερευνητές προτείνουν την εφαρμογή μιας νέα ετικέτας που θα υποδεικνύει υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ανοίγοντας μία νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες καθώς μπορεί να ανοίξει μία νέα μεγάλη αγορά. Δημοσκόπηση έδειξε πως οι καταναλωτές εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν γάλα από αγελάδες που λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο – εφόσον η τιμή δεν είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό γάλα.
Οι ερευνητές μάλιστα προτείνουν μια νέα ετικέτα για το γάλα που υποδεικνύει υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (responsible antibiotic use – RAU) , η οποία θα αξιοποιήσει την τάση των καταναλωτών για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στις εμπορικές γαλακτοκομικές φάρμες. Η μελέτη έδειξε πως οι καταναλωτές προτιμούν το γάλα με την ετικέτα RAU από το γάλα χωρίς αυτήν την ετικέτα. Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ μια παρόμοια ετικέτα για πιστοποιημένη υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (CRAU) χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία πουλερικών. Η CRAU δείχνει περιορισμένη χρήση αντιβιωτικών, στην παραγωγή πουλερικών.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα σε ενήλικες διαπιστώνοντας ότι οι μισοί ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν γάλα με ετικέτα RAU. Διοργάνωσαν επίσης μια τυχαιοποιημένη, πειραματική δημοπρασία η οποία έδειξε ότι οι αγοραστές ήταν επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν για το γάλα με ετικέτα RAU, αλλά μόνο λίγο παραπάνω από ό,τι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για τα χωρίς ετικέτα κουτιά.
«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη αγορά για το γάλα RAU, εφόσον η τιμή δεν είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό γάλα, επομένως είναι μια πιθανή νέα επιλογή για τους συμβατικούς κτηνοτρόφους», δήλωσε ο Robert Schell, MS ’19, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό αρχικό βήμα για τη διερεύνηση της στάσης των καταναλωτών απέναντι σε μια ετικέτα RAU και την πιθανή αγορά της για τους συμβατικούς αγρότες, είπαν οι ερευνητές.