Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα ετικέτα στο γάλα: «Χωρίς Αντιβιοτικά»

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΝέα ετικέτα στο γάλα: «Χωρίς Αντιβιοτικά»
spot_img

Ερευνητές προτείνουν την εφαρμογή μιας νέα ετικέτας που θα υποδεικνύει υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ανοίγοντας μία νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες καθώς μπορεί να ανοίξει μία νέα μεγάλη αγορά. Δημοσκόπηση έδειξε πως οι καταναλωτές εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν γάλα από αγελάδες που λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο – εφόσον η τιμή δεν είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό γάλα.

Οι ερευνητές μάλιστα προτείνουν μια νέα ετικέτα για το γάλα που υποδεικνύει υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (responsible antibiotic use – RAU) , η οποία θα αξιοποιήσει την τάση των καταναλωτών για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στις εμπορικές γαλακτοκομικές φάρμες. Η μελέτη έδειξε πως οι καταναλωτές προτιμούν το γάλα με την ετικέτα RAU από το γάλα χωρίς αυτήν την ετικέτα. Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ μια παρόμοια ετικέτα για πιστοποιημένη υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (CRAU) χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία πουλερικών. Η CRAU δείχνει περιορισμένη χρήση αντιβιωτικών, στην παραγωγή πουλερικών. 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα σε ενήλικες διαπιστώνοντας ότι οι μισοί ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν γάλα με ετικέτα RAU. Διοργάνωσαν επίσης μια τυχαιοποιημένη, πειραματική δημοπρασία η οποία έδειξε ότι οι αγοραστές ήταν επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν για το γάλα με ετικέτα RAU, αλλά μόνο λίγο παραπάνω από ό,τι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για τα χωρίς ετικέτα κουτιά.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη αγορά για το γάλα RAU, εφόσον η τιμή δεν είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό γάλα, επομένως είναι μια πιθανή νέα επιλογή για τους συμβατικούς κτηνοτρόφους», δήλωσε ο Robert Schell, MS ’19, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό αρχικό βήμα για τη διερεύνηση της στάσης των καταναλωτών απέναντι σε μια ετικέτα RAU και την πιθανή αγορά της για τους συμβατικούς αγρότες, είπαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο