ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΝέες προθεσμίες από e-ΕΦΚΑ για διευθυντές, διευθύνοντες συμβούλους και διαχειριστές εταιρειών σχετικά...

Νέες προθεσμίες από e-ΕΦΚΑ για διευθυντές, διευθύνοντες συμβούλους και διαχειριστές εταιρειών σχετικά με την μη καταβολή εισφορών

2 λεπτά ανάγνωσης

Της Χριστίνας Κοψίνη

Γλιτώνουν προσωρινά τα αναγκαστικά μέτρα διευθυντές, διαχειριστές  και στελέχη που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις απαλλαγής από την ευθύνη μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

- Advertisement -

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, παρατείνεται η προθεσμία από τον ΕΦΚΑ για διευθυντές, διευθύνοντες συμβούλους και διαχειριστές εταιρειών οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής από την ευθύνη τους, σχετικά με την μη καταβολή εισφορών των επιχειρήσεων στις οποίες προΐστανται. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, πρέπει να γίνει και η επανεξέταση τυχόν αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία υποβολής αίτησης, έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρατάθηκε. Αυτές οι παρατάσεις οριστικοποιούνται σε 14 σέλιδη εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, που εκδόθηκε σε συνέχεια διάταξης νόμου 4826 (για το σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης).


Η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι για να έχει ένα φυσικό πρόσωπο, αλληλέγγυα ευθύνη για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών μιας επιχείρησης θα πρέπει σωρευτικά να συμμετείχε στη διοίκηση με κάποια από τις προβλεπόμενες εκπροσωπευτικές /διαχειριστικές ιδιότητες (π.χ. Προέδρου, Δ/ντος Συμβούλου, Εκκαθαριστή κλπ.), να κατέχει τη συγκεκριμένη ιδιότητα, είτε κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών είτε κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής δόσης ρύθμισης, και να υπήρξε υπαίτιο για την μη καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών του νομικού προσώπου. Την αρμοδιότητα να αποφασίσει να ισχύουν εξαιρέσεις για απαλλαγές έχει το ΚΕΑΟ.
Παλαιές αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή μετά την αρχική λήξη της προθεσμίας, και είτε δεν έχουν εξεταστεί επειδή αρχειοθετήθηκαν, είτε εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμες θα επανεξεταστούν από τις υπηρεσίες ως εμπροθέσμως υποβληθείσες χωρίς την υποβολή νέας αίτησης από τους ενδιαφερόμενους. Εφόσον απαιτηθεί η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών – με βάση τα αναφερόμενα στη συνέχεια περί μη υπαιτιότητας – οι αιτούντες θα ενημερωθούν από τις υπηρεσίες από τις υπηρεσίες για να τα προσκομίσουν.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πώς μία έτοιμη σάλτσα της αγοράς εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια αντί να τα αναπτύσσει σύμφωνα με πειραματική μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 ημέρες την πορεία 14 στελεχών λιστέριας και σαλμονέλας μετά την εισαγωγή τους σε τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.