Ο ισχυρισμός της αγωγής κατά της Walmart ήταν πως τα μπισκότα “μέντα, καραμέλα” δεν περιείχαν ούτε μέντα ούτε καραμέλα!
Υπέρ της Walmart, αποφάνθηκε το δικαστήριο του Σικάγου σχετικά με την κατηγορία ότι τα μπισκότα, “Fudge Mint”, της αλυσίδας πολυκαταστημάτων δεν περιέχουν τίποτα από τα δύο, σύμφωνα με το Reuters. Ο Eugene DeMaso, από το La Salle του Ιλινόις, ισχυρίστηκε πως η πολυεθνική εξαπατούσε τον κόσμο, πωλώντας μπισκότα που δεν περιέχουν ούτε μέντα, ούτε και fudge (κάτι σαν καραμέλα γάλακτος), παρόλο που αυτό αναγράφεται στην ετικέτα.
Ωστόσο η ομοσπονδιακή δικαστής του Σικάγου, Mary Rowland όπως αναφέρει το reuters, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, την περασμένη εβδομάδα, βασιζόμενη σε παλαιότερες υποθέσεις(όπως είθισται κατα το αμερικανικό νομικό σύστημα). Κανένας καταναλωτής, υποστήριξε, αγοράζοντας αυτά τα μπισκότα δεν περίμενε να βρει μέντα ή fufge αρκεί η γεύση να δίνει αυτή την αίσθηση. Μετά την αθωωτική απόφαση, εκπρόσωπος της Walmart ανέφερε σε σχετικό mail που παρουσίασε το Reuters:“Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εταιρεία ενάντια σε αυτούς τους ισχυρισμούς”.
Η δικαστής παρομοίασε υποθέσεις που τα δικαστήρια αποφάνθηκαν πως η βανίλια δεν ήταν απαραίτητο συστατικό για το παγωτό βανίλια, αρκεί το προϊόν να έχει γεύση βανίλια. Ο δικηγόρος του DeMaso, Spencer Sheehan, ο οποίος στο παρελθόν υπέβαλε πολλές αγωγές με αφορμή τη βανίλια, είπε πως κατόπιν συζήτησης με τον πελάτη του θα επανεξετάσουν το αν θα ασκήσουν έφεση ή όχι.
Ο Demaso είχε μηνύσει την εταιρία σε 26 πολιτείες των ΗΠΑ, και ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα μπισκότα πωλούνταν 1.89$ (1,77€) οι 10 ουγκιές ( 300gr περίπου) και θα είχαν πουληθεί φθηνότερα αν δεν υπήρχαν οι παραπλανητικές ετικέτες.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικηγορικής εταιρίας Perkins Coie, είχαν υποβληθεί το 2021 περίπου 325 ομαδικές μηνύσεις κατά της βιομηχανίας τροφίμων, με τα στοιχεία να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Μεγάλο ποσοστό αγωγών κατά της βιομηχανίας τροφίμων λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, εκτός από το Ιλινόις, η Φλόριντα, το Μιζούρι και η Καλιφόρνια που βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με το Food Manufactureing.