Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αρτοποιοί της Αττικής στρέφονται στην κυκλική οικονομία

ΑρχικήPicksNews LineΟι αρτοποιοί της Αττικής στρέφονται στην κυκλική οικονομία
spot_img

Καθιέρωση προτύπου για απονομή του σήματος της «κυκλικής αρτοποιίας» με εθελοντική συμμετοχή αρτοποιείων.

Στροφή του κλάδου των αρτοποιών στην κυκλική οικονομία μέσω κοινών δράσεων και χρηματοδοτούμενων ενεργειών οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΕΔΣΝΑ και των αρτοποιών, συμφωνήθηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη με τον πρόεδρο της Συντεχνίας, Παναγιώτη Σαχινίδη.

Η συμφωνία, διευκρίνισε ο κ. Πατούλης, εντάσσεται στις νέες στρατηγικές συμμαχίες, με στόχο τη στροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πρακτικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης ειδικών ρευμάτων αποβλήτων. Προσέθεσε, ότι αποτελεί, συνέχεια της δρομολόγησης των μεγάλων προγραμμάτων ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε επίπεδο δήμων και ότι η συγκεκριμένη θα αποτελέσει «πρότυπο συνεργασίας της Περιφέρειας και με άλλες κλαδικές επαγγελματικές οργανώσεις, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων-Περιχώρων που εκπροσωπεί πάνω από 1.500 αρτοποιεία στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες των αρτοποιείων να συνεισφέρουν στην κυκλική οικονομία και διαβεβαίωσε για τη διαθεσιμότητα της Συντεχνίας να ανοίξει το θέμα της κυκλικής οικονομίας σε κάθε γειτονιά, μέσω των αρτοποιείων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προετοιμασία Μνημονίου το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων: Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης συστημάτων διαλογής στην πηγή στα αρτοποιεία Εκπαίδευση προσωπικού των αρτοποιείων σε θέματα ανακύκλωσης, πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας, από τον ΕΔΣΝΑ. Ανάδειξη της σημασίας που έχει η έννοια της «κυκλικής αρτοποιίας» για τη στροφή προς την κυκλική οικονομία στις γειτονιές και τους δήμους. Καθιέρωση προτύπου για απονομή του σήματος της «κυκλικής αρτοποιίας» με εθελοντική συμμετοχή αρτοποιείων.

Νωρίτερα στην εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία του κ. Σαχινίδη προς τον περιφερειάρχη, ο κ. Πατούλης αντιπαρέβαλε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ανακούφιση των μικρομεσαίων, όπως: Τη στήριξη περίπου 10.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, που δόθηκε ως δωρεά κεφαλαίου κίνησης. Και το πρόγραμμα αναβάθμισης των δεξιοτήτων 6.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, επίσης από το ΕΣΠΑ.

Τέλος στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να καταστεί η ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και να υιοθετηθούν οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, ως μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού να καταστεί η Αττική, «πρότυπη πράσινη Περιφέρεια» της χώρας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα