ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΟι εξαγωγείς Β. Ελλάδος ζητούν στήριξη των επιχειρήσεων που εξάγουν σε Ουκρανία...

Οι εξαγωγείς Β. Ελλάδος ζητούν στήριξη των επιχειρήσεων που εξάγουν σε Ουκρανία και Ρωσία

2 λεπτά ανάγνωσης

Να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν σημαντική δραστηριότητα σε Ουκρανία και Ρωσία, ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας «άκρως ανησυχητική» την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις «ιδιαίτερα δυσοίωνες».

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σε σημερινή ανακοίνωση του φορέα, κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), «ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές» και «οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».

- Advertisement -

Σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς, καθώς «είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα», ο πρόεδρος του Συνδέσμου τονίζει ότι «τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά».

Βέβαια, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών και εξαγωγών προς τα μέλη τους, «σέβεται και ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που διέπονται από τις αξίες του διεθνούς δικαίου».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΜΗΝ πετάτε τις φλούδες από αυτά τα φρούτα και λαχανικά

Σε αρκετές περιπτώσεις, η φλούδα περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες από το εσωτερικό του τροφίμου

Ενεργειακά ποτά: 8 περιστατικά καρδιακής ανακοπής, κολπικής μαρμαρυγής και κοιλιακής μαρμαρυγής σε νέους – Μελέτη του ΑΠΘ

Ανασκόπηση του ΑΠΘ αποκαλύπτει τους κινδύνους των ενεργειακών ποτών για την καρδιά εφήβων και νεαρών ενηλίκων.

PFAS στις συσκευασίες τροφίμων: Τι αλλάζει από σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά

Οι νέοι περιορισμοί εφαρμόζονται πλέον στις συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και θέτουν συγκεκριμένα όρια για την παρουσία των ουσιών