Έρευνα της ANSES δείχνει ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων στην παράδοση τροφίμων σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Από τη δεκαετία του 2010, οι πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, με έναν αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών που χρησιμοποιούν αυτές τις διεπαφές για να παραγγέλνουν αγαθά ή υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης γευμάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χλωρίνη σε ασπράδια αυγού – Επείγουσα ανάκληση
Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των εργαζομένων που συνδέονται με αυτές τις πλατφόρμες έχει αυξηθεί για να καλύψει αυτή τη ζήτηση, τις περισσότερες φορές υπό καθεστώς ανεξάρτητου εργάτη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των οδηγών παράδοσης στο πλαίσιο των ψηφιακών πλατφορμών με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2024/2831, που εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό βρύσης: Με νόμο η απαγόρευση φθορίωσης – Σφοδρές αντιδράσεις από την Επιστημονική Κοινότητα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Γιατί δεν πρέπει να το αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ δίπλα σε αυτήν την ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα
Σε αυτό το πλαίσιο, η Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), ο γαλλικός εθνικός οργανισμός για την ασφάλεια των τροφίμων, του περιβάλλοντος και της επαγγελματικής υγείας αξιολόγησε τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στην παράδοση τροφίμων σε ψηφιακές πλατφόρμες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl GB: “Μην το φάτε” – Άμεση ανάκληση περιζήτητου προϊόντος, λόγω επιμόλυνσης από επικίνδυνο παθογόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση συσκευασμένου σάντουιτς με επικίνδυνο συστατικό – Μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Κινδυνεύουμε από έκθεση σε καρκινογόνα PFAS από τις αντικολλητικές επιστρώσεις της;
Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και τις αναλύσεις του, ο Οργανισμός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων στην παράδοση τροφίμων σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Παράγοντες κινδύνου
Προκειμένου να εντοπίσει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στην παράδοση τροφίμων, η ANSES έχει αναπτύξει μια καινοτόμο προσέγγιση με στόχο τη μελέτη του αντίκτυπου των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το οικονομικό μοντέλο των πλατφορμών, τις μεθόδους οργάνωσης της εργασίας τους, το ρυθμιστικό περιβάλλον, την κατάσταση των εργαζομένων, καθώς και την ίδια τη δραστηριότητα παράδοσης.
Η αλγοριθμική διαχείριση που χρησιμοποιείται από τις πλατφόρμες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάθεση εργασιών σε εργαζόμενους, με στόχο τη βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της πλατφόρμας. Αυτό το σύστημα διαχείρισης λειτουργεί χωρίς άμεση ανθρώπινη αλληλεπίδραση, εξαλείφοντας κάθε δυνατότητα συζήτησης μεταξύ του εργαζόμενου και της πλατφόρμας. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες που διαχειρίζονται αλγόριθμοι, όπως η αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους καταναλωτές, οι αλλαγές στις μεθόδους αμοιβής, οι κανόνες για την κατανομή των ταξιδιών ή ακόμη και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους οδηγούς παράδοσης, δημιουργούν μια συνθήκες εργασίας που είναι επικίνδυνες για την υγεία τους .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να «κρύβουν» σνακ, δημητριακά και ζαχαρώδη ποτά στους πίσω διαδρόμους;
Επιπλέον, η ενασχόληση με έντονη σωματική δραστηριότητα με ποδήλατο σε αστικό περιβάλλον εκθέτει τους εργαζόμενους σε πολλούς παράγοντες κινδύνου. Αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την οδική κυκλοφορία, συχνά σε περιβάλλοντα ακατάλληλα για ποδήλατα, καιρικές συνθήκες (βροχή, άνεμος, ζέστη κ.λπ.), καθώς και με τη ρύπανση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους (ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος κ.λπ.). Τέλος, λόγω του κατά κύριο λόγο αυτοαπασχολούμενου καθεστώτος τους, συχνά ασταθούς και χαμηλού εισοδήματος και πιθανής κοινωνικής απομόνωσης, η ANSES τονίζει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν επωφελούνται από επαρκή πολιτική πρόληψης κινδύνων ή επαρκή κοινωνική προστασία.
Σωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία
Όλες αυτές οι οργανωτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων:
- Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις: τραύμα λόγω τροχαίων ατυχημάτων ή πτώσεων κατά την εργασία, καθώς και μυοσκελετικές διαταραχές που προκαλούνται από κακή εργονομία «ανθρώπινο ποδήλατο».
- Μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις: βλάβη στην ψυχική υγεία (στρές, κόπωση, εξάντληση) που συνδέεται με τη συνεχή πίεση των ειδοποιήσεων, την απομόνωση και την απουσία σταθερών επαγγελματικών σχέσεων.
- Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: διαταραχές ύπνου, μεταβολικές, αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις που συνδέονται με την εργασία κατά τις άτυπες ώρες και το εργασιακό περιβάλλον (αστική ρύπανση, θόρυβος κ.λπ.).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν την ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αστροναύτης της NASA σχεδίασε κύπελλο μηδενικής βαρύτητας για να απολαύσει τον καφέ του στο διάστημα (βίντεο)
Αλλαγή κανονισμών για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιπτώσεις που παρατηρούνται στην υγεία των οδηγών παράδοσης γευμάτων στις εξέδρες, η ANSES συνιστά:
- να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή των διατάξεων του Εργατικού Κώδικα που εγγυώνται προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους ισοδύναμη με αυτή των υπόλοιπων εργαζομένων.
- να διασφαλίσει ότι όλα τα στοιχεία που προσδιορίζονται στην εμπειρογνωμοσύνη του λαμβάνονται υπόψη κατά τη μεταφορά στο γαλλικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2831 σχετικά με τους εργάτες πλατφόρμας
- να καταστεί υποχρεωτική η συλλογή και η αναφορά στατιστικών δεδομένων σχετικά με την υγεία των οδηγών παράδοσης πλατφόρμας, προκειμένου να συνεχιστεί η τεκμηρίωση των επιπτώσεων αυτής της οργάνωσης εργασίας στην υγεία.
Πέρα από τις δραστηριότητες παράδοσης που μελετήθηκαν σε αυτήν την έκθεση εμπειρογνωμόνων, η ANSES επισημαίνει ότι τα συμπεράσματά της σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της αλγοριθμικής διαχείρισης, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη για άλλες μορφές εργασίας μέσω πλατφορμών.