ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠαραγωγή κακάο: Αυξάνεται το έλλειμμα της παγκόσμιας αγοράς - Στα ύψη και...

Παραγωγή κακάο: Αυξάνεται το έλλειμμα της παγκόσμιας αγοράς – Στα ύψη και οι τιμές

1 λεπτά ανάγνωσης

Η παγκόσμια αγορά κακάο αναμένεται να καταγράψει διευρυνόμενο έλλειμμα προσφοράς την τρέχουσα σεζόν με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε οκτώ αναλυτές και μεσίτες.

Η διάμεση πρόβλεψη για το παγκόσμιο ισοζύγιο εφοδιασμού σε κακάο το 2021/22 είναι για έλλειμμα 150.000 τόνων, σε σύγκριση με έλλειμμα 125.000 τόνων που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη δημοσκόπηση τον Σεπτέμβριο.

- Advertisement -

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση βλέπουν μικρότερη παραγωγή στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, τη Γκάνα και δυνητικά υψηλότερη ζήτηση, καθώς οι περισσότερες χώρες αφήνουν πίσω τους τα χειρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Μέση πρόβλεψη

Η διάμεση πρόβλεψη για την καλλιέργεια στη Γκάνα αυτή τη σεζόν μειώθηκε στους 750.000 τόνους από 775.000 τόνους τον Σεπτέμβριο και περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους το 2020/2021. Η παραγωγή στην κορυφαία παραγωγό κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού ήταν σταθερή στους 2,2 εκατομμύρια τόνους.

- Advertisement -

«Το έλλειμμα προσφοράς και ζήτησης είναι πιθανό να γίνει διαρθρωτικό καθώς οι συνδυασμένες καλλιέργειες από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα είναι κοντά στο μέγιστο λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα έκταση και τις αποδόσεις», δήλωσε ένας μεσίτης με έδρα τις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση είπαν επίσης ότι οι δυσκολίες αποστολής, όπως η μειωμένη διαθεσιμότητα εμπορευματοκιβωτίων και η δυσκολία κράτησης χώρου στα πλοία, συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά, αυξάνοντας το κόστος και τις τιμές.

Πηγή: European Supermarket Magazine.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αφλατοξίνες: Το 90% των κοινοποιήσεων στο RASFF αφορά τρόφιμα εκτός ΕΕ

Νέα ανάλυση τεσσάρων ετών καταγράφει τις κατηγορίες τροφίμων και τις χώρες προέλευσης που εμφανίζονται συχνότερα στις ευρωπαϊκές κοινοποιήσεις για μυκοτοξίνες

Ανάκληση τροφίμου: Στις 636.000 ευρώ το μέσο κόστος για την επιχείρηση, στο 1,13 εκατ. για μικρότερους παραγωγούς

Νέα στοιχεία αποτυπώνουν το οικονομικό βάρος των ανακλήσεων και τα κενά στην ιχνηλασιμότητα των επιχειρήσεων τροφίμων.