Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος
spot_img

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Τα μη ασφαλή προϊόντα και οι ανακλήσεις τροφίμων έχουν αποδειχθεί μείζονες απειλές και πολύ κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν την αξία των εμπορικών σημάτων των μεγάλων παραγωγών τροφίμων και των λιανοπωλητών παγκοσμίως.

Η ανάκαμψη μετά από μία ανάκληση προϊόντων διατροφής είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει άμεσα έξοδα, όπως διεργασίες για τη διαχείριση της ανάκλησης, δηλαδή τη διάθεση του προϊόντος, την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές, τη διακοπή της επιχειρηματικής διαδικασίας, αλλά και σημαντικές έμμεσες δαπάνες, που σχετίζονται κυρίως με τη ζημία στη φήμη της εταιρείας.

Μια ανάκληση προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μακροπρόθεσμη οικονομική ζημία για μια εταιρεία τροφίμων, λόγω της απώλειας πωλήσεων, της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης των καταναλωτών.

Σήμερα, με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων και με τις ρυθμιστικές αρχές να επιμένουν στην αυστηροποίηση των προτύπων ασφάλειας τροφίμων, οι καταναλωτές τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι όσον αφορά τα τρόφιμα που επιλέγουν να καταναλώσουν.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν ενέργεια, χρήματα και χρόνο προκειμένου να ανακαλύψουν νέες μεθόδους και εργαλεία που μπορούν να τις βοηθήσουν, όχι μόνο να παρακολουθούν, αλλά και να προβλέπουν περιστατικά ασφάλειας τροφίμων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Η προγνωστική ανάλυση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους επαγγελματίες της Ασφάλειας Τροφίμων και της διασφάλισης ποιότητας στον εντοπισμό των αναδυόμενων κινδύνων, να αποτρέψει τις ανακλήσεις προϊόντων και τη ζημιά που προκαλούν στο εμπορικό σήμα.

Πολύ συχνά, οι ειδήσεις είναι γεμάτες με ιστορίες κακής διαχείρισης ζητημάτων ασφάλειας τροφίμων, που έχουν ως αποτέλεσμα μακροχρόνιες επιπτώσεις και απώλειες ζωών. Νωρίτερα φέτος, μια γιατρός έχασε τη ζωή της σε ένα εστιατόριο της Disney World, αφού έφαγε φαγητό που φέρεται να είχε επισημανθεί λανθασμένα ως απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα. Ιστορίες όπως αυτές κλονίζουν φυσικά την εμπιστοσύνη του κοινού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να υποθέτουν ότι οι εταιρείες από τις οποίες προμηθεύονται τα τρόφιμά τους τηρούν τα υψηλότερα επίπεδα πρακτικών ασφάλειας τροφίμων. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι μεγάλες εταιρείες σουπερμάρκετ και εστίασης ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές, μερικές φορές εξακολουθούν να συμβαίνουν ατυχή περιστατικά.

Η ψηφιακή καταγραφή της εκτέλεσης των εργασιών, των συνθηκών του καταστήματος και της ικανοποίησης των πελατών καθιστά την απόδειξη της εύλογης φροντίδας πολύ πιο δυνατή. Με τον τελικό κανόνα FSMA για την ασφάλεια των προϊόντων (επιστημονικά τεκμηριωμένα ελάχιστα πρότυπα για την ασφαλή καλλιέργεια, συγκομιδή, συσκευασία και κατοχή φρούτων και λαχανικών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση) να τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026 από τον FDA, οι εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να βελτιώσουν τις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας και προσβασιμότητας των αρχείων τους.

Οι καταναλωτές θα επωφεληθούν, τόσο από τις καλύτερες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων όσο και από τη βαθύτερη γνώση από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους.

Το κοινό έχει σήμερα μεγαλύτερη διατροφική ευαισθητοποίηση και ποιοτικές προτιμήσεις όσο ποτέ άλλοτε. Οι λιανοπωλητές τροφίμων και οι αλυσίδες εστιατορίων πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις των καταναλωτών με τη δέουσα προσοχή, επιδεικνύοντας εύλογη φροντίδα, και ακόμη και υπερβαίνοντας τα βασικά, για να εξασφαλίσουν τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας, διατροφικής ουσίας και ευημερίας στις δραστηριότητές τους.

Οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να διασφαλίζουν απλώς ότι τα τρόφιμά τους δεν είναι δηλητήριο. Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και η υπέρβαση των προσδοκιών των καταναλωτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουν τη ζημία του εμπορικού σήματος τους και να μετριάσουν το νομικό ρίσκο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συναγερμός στην Ελβετία: Σχεδόν όλες οι κονσέρβες τόνου που ελέγχθηκαν έχουν παρουσία δισφαινόλης Α (BPA)

Ελβετικό τεστ βρήκε δισφαινόλη σε 10 από τα 12 δείγματα κονσερβοποιημένου τόνου, σε δόσεις υψηλότερες από αυτές που προτείνονται ως ασφαλείς από την EFSA.

Παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες της ΕΕ – Αιτία αλιευτικά προϊόντα

Κοινή αξιολόγηση ECDC και EFSA για μεγάλη επιδημία L. monocytogenes που συνδέεται με την κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα