Τι δείχνει νέα μελέτη για το πρόγραμμα επιστροφής “εγγυήσεων”.
Εν όψει του νέου προγράμματος για την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος DRS, το Φθινόπωρο του 2023, όπου οι καταναλωτές θα πληρώνουν ένα χρηματικό αντίτιμο ως “εγγύηση” το οποίο θα τους επιστρέφεται με την επιστροφή της συσκευασίας προς ανακύκλωση, υπήρχαν κάποιες ανησυχίες από την πλευρά της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με νέα έρευνα ωστόσο, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί, τουλάχιστον σε ότι αφορούν τον αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Reloop και το Ινστιτούτο Ανακύκλωσης Εμπορευματοκιβωτίων (CRI), και δημοσίευσε το packagingeurope, υποδηλώνει πως τα συστήματα επιστροφής κατάθεσης για δοχεία ποτών, δεν επηρεάζουν τις πωλήσεις. Τα πρόγραμμα “The Impact of Deposit Return Systems on Beverage Sales” συνέλεξε δεδομένα από αγορές του συστήματος επιστροφής καταθέσεων (DRS) παγκοσμίως, συγκρίνοντας τα στοιχεία του πριν από την εφαρμογή του συστήματος, μετά την εφαρμογή, την επέκταση ή την αύξηση της εγγύησης DRS. Το συμπέρασμα ήταν πως η διακύμανση των πωλήσεων ποτών σε αυτές τις αγορές ήταν εντός ενός κανονικού εύρους διακύμανσης και ευθυγραμμισμένη με τις περιφερειακές τάσεις.
Στην έκθεση επίσης αναφέρεται, ότι διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις πωλήσεις ποτών, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς και της ζήτησης, των τάσεων και των ανησυχιών για την υγεία, των εκστρατειών μάρκετινγκ και της διαφήμισης, των αλλαγών στα πρότυπα αγορών ή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και του καιρού. Η «σύνθετη και πολύπλευρη» φύση αυτών των επιρροών σημαίνει ότι το DRS από μόνη του δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τις διακυμάνσεις στις πωλήσεις, υποστηρίζει η έκθεση.
«Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε αυτή τη μελέτη είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη, ενδελεχής και διαφανής και αντιπροσωπεύει εμπειρίες από όλο τον κόσμο σε χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών», δήλωσε η Σούζαν Κόλινς, πρόεδρος του CRI. «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τους φόβους των παραγωγών και των διανομέων ποτών και να συμβάλουν σε μια πιο ενημερωμένη συζήτηση σχετικά με την υιοθέτηση, την εφαρμογή και την επέκταση των συστημάτων επιστροφής κατάθεσης σε δοχεία ποτών».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Reloop, Clarissa Morawski, πρόσθεσε: «Ενώ οι παραγωγοί συχνά μάχονται για την εισαγωγή συστημάτων επιστροφής καταθέσεων επειδή πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις, οι εκτιμήσεις αντικτύπου τους αγνοούν τα τεράστια οικονομικά οφέλη και τα οφέλη συμμόρφωσης από την επιστροφή έως και το 90% των εμπορευματοκιβωτίων τους για ανακύκλωση κλειστού βρόχου».
Επιπλέον, υποδεικνύουν ότι το λειτουργικό κόστος των σύγχρονων προγραμμάτων καταθέσεων αντισταθμίζεται τουλάχιστον εν μέρει από τα έσοδα από τις αζήτητες καταθέσεις και την πώληση κενών δοχείων ποτών ως σκραπ. Συνεπώς, οι Reloop και CRI διαψεύδουν την πρόταση ότι το DRS αυξάνει το κόστος σε όλη την αλυσίδα διανομής ποτών. Αντίθετα, πιέζουν για μια «πλήρη κατανόηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης των παραγόντων που επηρεάζουν τις πωλήσεις ποτών».
Οι Collins και Morawksi προσθέτουν: «Η υιοθέτηση συστημάτων επιστροφής κατάθεσης δοχείων ποτών αυξάνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει μια πιο κυκλική οικονομία, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης μειώνουν την αντίσταση της βιομηχανίας ποτών στο DRS, επιτρέποντας την εισαγωγή και επέκταση προγραμμάτων που μπορούν να φέρουν περισσότερο ανακυκλωμένο υλικό στην εφοδιαστική αλυσίδα, μειώνοντας ταυτόχρονα τα απορρίμματα, τα θαλάσσια συντρίμμια, τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές άνθρακα».