ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΤο ενεργειακό κόστος "χτυπάει" περισσότερο τη βιομηχανία κατεψυγμένων

Το ενεργειακό κόστος “χτυπάει” περισσότερο τη βιομηχανία κατεψυγμένων

1 λεπτά ανάγνωσης

Έκθεση της Moody’s προβλέπει περαιτέρω αύξηση στις τιμές των φρέσκων τροφίμων λόγω του ψηλού κόστους λειτουργίας των θερμοκηπίων.

Η αύξηση στο κόστος ενέργειας θα πλήξει περισσότερο τη βιομηχανία κατεψυγμένων ενώ οι λιανοπωλητές με ειδίκευση σε προϊόντα περιβάλλοντος θα επηρεαστούν λιγότερο σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s όπως αναφέρει δημοσίευμα του European supermarket magazine.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει η έκθεση αυτό συμβαίνει διότι το κόστος ψύξης αποτελεί περίπου το 73% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο φωτισμός καταναλώνει το 7% της συνολικής ενέργειας, ο εξαερισμός – θερμοκρασία το 6% και το μαγείρεμα 6%.

Επιπλέον η Moody’s εκτιμά πως τον χειμώνα θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές των φρέσκων προϊόντων λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους των θερμοκηπίων. (Σύμφωνα με την ABN Amro, το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% έως 30% των δαπανών των Ολλανδών καλλιεργητών θερμοκηπίου).

- Advertisement -

Οι επιπτώσεις των αναταραχών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι μικρότερες σε όσους λιανοπωλητές δραστηριοποιούνται σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας όπως στη Λατινική Αμερική.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τσίπουρο: Ο κίνδυνος από το ethyl carbamate, οι επιπτώσεις στην υγεία και τα μέτρα πρόληψης

Τι είναι το ethyl carbamate, γιατί μπορεί να σχηματιστεί στο τσίπουρο και σε άλλα αποστάγματα, ποιους κινδύνους ενέχει και ποιες πρακτικές εφαρμόζονται για τον περιορισμό του

Λοιμώξεις από vibrio στις παραλίες το καλοκαίρι: Τι ισχύει για Αιγαίο και Ιόνιο

Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα για την παρουσία των βακτηρίων Vibrio στις ελληνικές θάλασσες και ποιος είναι πραγματικά ο κίνδυνος για τους λουόμενους το καλοκαίρι