Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Γυαλιά Μπύρας”: Πόσο αλλοιώνεται η οπτική πραγματικότητα από το μεθύσι

ΑρχικήΝέα"Γυαλιά Μπύρας": Πόσο αλλοιώνεται η οπτική πραγματικότητα από το μεθύσι
spot_img

Έρευνα καταρρίπτει τη θεωρία περί “γυαλιών μπύρας”.

    Το αλκοόλ βλάπτει την ικανότητα ανίχνευσης της συμμετρίας του προσώπου, αλλά όχι την κρίση για το εάν ένα άτομο είναι ελκυστικό ή όχι, έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ, σε σχεδόν 100 άνδρες και γυναίκες, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopharmacology.

   Οι ερευνητές βασίστηκαν στον όρο των “γυαλιών μπύρας” (beer goggles), οποίος υποστηρίζει ότι οι πότες μπορούν να προσελκύονται από άτομα τα οποία μπορεί να μην επιθυμούν όταν είναι νηφάλιοι. Μια θεωρία πίσω από το πώς λειτουργεί η ιδέα της μπύρας goggles βασίζεται στην αξία της ελκυστικότητας από τη συμμετρία του προσώπου, που πιστεύεται ότι είναι ένας από τους δείκτες της αντίληψης της ομορφιάς, και ότι το αλκοόλ βλάπτει την ικανότητα ανίχνευσης ασυμμετρίας, μειώνοντας επομένως το όριο έλξης. Ο όρος αυτός, λέγεται πως επινοήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980 από φοιτητές και η πρώτη έντυπη αποτύπωση της φράσης βρέθηκε στο περιοδικό Playboy τον Ιανουάριο του 1987 με τίτλο “The Let’s Get Practical Fashion Award: To Georgetown for its beer goggles”.

   Για τη μελέτη, ερωτήθηκαν 99 άνδρες και γυναίκες πότες για 18 διαφορετικά πρόσωπα τόσο ως προς την ελκυστικότητα όσο και για τη συμμετρία, με κάθε τύπο βαθμολογίας να δίνεται δύο φορές, μία φορά ανά πρόσωπο με ενισχυμένη ασυμμετρία και ξανά για κάθε πρόσωπο στη φυσική του μορφή.

   Τα ευρήματα έδειξαν πως το αλκοόλ δεν είχε καμία επίδραση στις κρίσεις ελκυστικότητας, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα συσχετίστηκαν με υψηλότερες βαθμολογίες συμμετρίας.  Επιπλέον, όπως είχε προβλεφθεί, τα μεθυσμένα άτομα ήταν λιγότερο ικανά να διακρίνουν τις φυσικές από τις απόλυτα συμμετρικές εκδοχές του προσώπου από ό,τι οι περισσότεροι νηφάλιοι.

       Η νέα έρευνα ακολουθεί προηγούμενες μελέτες, οι οποίες πρότειναν ότι το αλκοόλ μπορεί να σας δώσει το θάρρος να πλησιάσετε κάποιον στο μπαρ αντί για γυαλιά μπύρας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχαν στοιχεία για «γυαλιά μπύρας», αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει το πώς αυτά που αλληλεπιδρούν με αυτά που θεωρούν ελκυστικά. Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης οινοπνεύματος, είχαν 1,71 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν έναν από τους τέσσερις καλύτερους υποψηφίους τους για ελκυστικότητα που θα μπορούσαν να συναντηθούν από ό,τι όταν ήταν νηφάλιοι, υποδηλώνοντας ότι η αυτοπεποίθηση ενισχύεται από το αλκοόλ.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο