ΑρχικήΝέαΕργασίαΓΣΕΕ: Έκρηξη εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων τις τελευταίες ημέρες

ΓΣΕΕ: Έκρηξη εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων τις τελευταίες ημέρες

3 λεπτά ανάγνωσης

Τις τελευταίες 5 ημέρες οκτώ εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

«Η εκρηκτική κλιμάκωση των θανάτων στην εργασία τις τελευταίες πέντε ημέρες, με οκτώ εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους, αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το σημαντικό πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία στη χώρα μας» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της.

- Advertisement -

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, «η έκρηξη των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων, με 109 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 174 να τραυματίζονται σοβαρά στους χώρους εργασίας το 2024, είναι απολύτως προδιαγεγραμμένη, αναμενόμενη και μη αποδεκτή.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με διαρκή έρευνα, στην οποία συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, σταθμίζεται ότι 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από επαγγελματικές νόσους, όταν η καταγραφή των αρχών είναι μηδενική.

- Advertisement -

Όλα αυτά, όταν η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία έχει υιοθετηθεί ομόφωνα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το 2022 στη Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ο δε κοινωνικός διάλογος για αλλαγή του Κώδικα Νόμων Υγείας Ασφάλειας στην Εργασία, που ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο με μία μεγάλη εκδήλωση στο υπουργείο Εργασίας, εξελίσσεται δίχως να περιλαμβάνει την εργατική πλευρά».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι έχει κάνει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας, που είναι οι εξής:

– η πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία,

– η λειτουργία του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, το οποίο έχει συνεδριάσει εφέτος μία μόνο φορά με ημερήσια διάταξη ρουτίνας,

– ο ισότιμος κοινωνικός διάλογος μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά πρότυπα,

– η επαναφορά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο υπουργείο Εργασίας με ταυτόχρονη θεσμική και λειτουργική αναβάθμισή του,

– η ίδρυση φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών,

– η πραγματική καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

«Αυτά τα μέτρα θα έχουν άμεση και θετική επίδραση στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, εφόσον εξελιχθούν σε ένα περιβάλλον επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αποκατάστασης της ισορροπίας. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει άμεσα δράση, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει τραγικά» υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.

Frozen yogurt ή παγωτό; Ποιο επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο

Η διατροφική εικόνα των δύο δημοφιλών γλυκών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται