334 πιθανά θύματα και 160 δράστες ταυτοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ημερών Κοινής Δράσης της EMPACT που πραγματοποιήθηκαν από 31 χώρες σε όλη την Ευρώπη.
Από τις 20 έως τις 27 Απριλίου 2024, οι αρχές επιβολής του νόμου, οι συνοριοφύλακες και οι εργατικές και φορολογικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι Ημέρες Κοινής Δράσης της EMPACT (JADs) στόχευσαν και πάλι στην εμπορία ανθρώπων για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης, ιδίως στην εκμετάλλευση υπηκόων τρίτων χωρών και προσφύγων. Με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες και υλοποιούμενες από αρχές 31 χωρών (Κάτω Χώρες, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και με την υποστήριξη της Europol και της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA), οι ημέρες δράσης οδήγησαν στη σύλληψη 51 ατόμων και στον εντοπισμό 334 δυνητικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Συνολικά, τα αποτελέσματα της δράσης περιλαμβάνουν:
- Στη δράση συμμετείχαν 15 313 υπάλληλοι των αρχών επιβολής του νόμου και των εργατικών και φορολογικών αρχών
- 165.896 οντότητες που ελέγχθηκαν (συμπεριλαμβανομένων 63.649 προσώπων, 9.564 εγκαταστάσεων, 20.556 οχημάτων και 76.670 εγγράφων
- Ταυτοποιήθηκαν 160 άτομα ύποπτα για εμπορία ανθρώπων (εκ των οποίων 93 για εργασιακή εκμετάλλευση)
- 51 άτομα συνελήφθησαν για διάφορα εγκλήματα (εκ των οποίων 30 για εργασιακή εκμετάλλευση)
- Εντοπίστηκαν 334 δυνητικά θύματα εμπορίας ανθρώπων (εκ των οποίων 279 δυνητικά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης)
- Ξεκίνησαν 476 νέες έρευνες για διάφορα εγκλήματα (εκ των οποίων 80 για εργασιακή εκμετάλλευση)
Στόχος της εβδομαδιαίας δραστηριότητας ήταν οι αρχές να στοχεύσουν τις μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης που είναι πιο σχετικές ή διαδεδομένες στις αντίστοιχες χώρες τους. Οι χώρες πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η τροφοδοσία, η γαστρονομία, η παράδοση τροφίμων, η επεξεργασία τροφίμων και κρέατος, οι υπηρεσίες ομορφιάς, οι εγχώριες υπηρεσίες υγείας, η εφοδιαστική και η διανομή, η γεωργία, οι κατασκευές και τα ορυχεία.
Σε συνέχεια των προηγούμενων επαναλήψεών της, η δράση χαρακτηρίστηκε από μια εξέχουσα διεπιστημονική προσέγγιση. Το έργο των εθνικών και περιφερειακών αστυνομικών οργάνων, των συνοριοφυλάκων, των φορολογικών αρχών, των αρχών εργασίας και των επιθεωρήσεων εργασίας συντονίστηκε και υποστηρίχθηκε από την Ευρωπόλ και την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας. Διευκολύνθηκαν αρκετές επιθεωρήσεις με αρχές επιβολής του νόμου από διάφορες χώρες που επιθεωρούν από κοινού τις εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση επωφελήθηκε από την καλύτερη ροή πληροφοριών και αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους δείκτες εμπορίας ανθρώπων. Αυτή η στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της εβδομάδας δράσης για την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης.
Η Ευρωπόλ υποστήριξε τις ημέρες κοινής δράσης όλο το εικοσιτετράωρο, με αναλυτές να επεξεργάζονται δεδομένα που κοινοποιήθηκαν από τις συμμετέχουσες αρχές. Εκτός από τον συντονισμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, η Ευρωπόλ παρείχε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα αναλυτικής και επιχειρησιακής υποστήριξης. Διευκόλυνε την ανταλλαγή επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των συμμετεχουσών αρχών και απέστειλε εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους επιτόπιους ερευνητές.