ΑρχικήΝέαΈρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή του καφέ

cibum team

 

Αύξηση στις τιμές του καφέ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες λόγω του έντονου παγετού που πλήττει τη Βραζιλία, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Σύμφωνα με το Reuters , ο χειρότερος παγετός που έπληξε τη Βραζιλία  τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο ( ο τελευταίος μεγάλος παγετός σημειώθηκε το 1994) έχει στείλει την τιμή των πράσινων κόκκων καφέ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

- Advertisement -

Οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες είναι όσο μεγάλες που οι αγρότες πρέπει να φυτέψουν νέα καφεόδεντρα τα οποία χρειάζονται έως και τρία χρόνια για να βγάλουν καρπό. Το καφεόδεντρο ως τροπικό φυτό δεν αντέχει το υπερβολικό ψύχος και γενικότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνεται η ανάπτυξη του, ενώ επηρεάζεται και από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας που μπορεί να του προκαλέσουν πτώση των φύλλων.

Ο οργανισμός προμήθειας τροφίμων της κυβέρνησης της Βραζιλίας Conab υπολόγισε ότι ο παγετός της 20ης Ιουλίου έπληξε 150.000 έως 200.000 εκτάρια ή περίπου το 11% της συνολικής καλλιέργειας Arabica της Βραζιλίας, ανέφερε η New York Post .

- Advertisement -

Οι τιμές του καφέ ήταν ήδη σε άνοδο μετά τη χειρότερη ξηρασία που παρατηρήθηκε στη Βραζιλία τα τελευταία 91 χρόνια.

Στα παραπάνω προστίθενται και τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα αποστολής που αντιμετωπίζουν αρκετές βιομηχανίες λόγω της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων που συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς κόκκων καφέ στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αυξάνεται περαιτέρω.

- Advertisement -

Ο Carlos Santana, επικεφαλής έμπορος καφέ για την Eisa Interagricola, μονάδα της ECOM Trading, είπε στο Reuters σχετικά με την μεταφορά καφέ ότι οι τιμές είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό, τι πριν από πανδημία.

Το πρόσθετο κόστος κόκκων καφέ αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί πως θα αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και εάν τελικά θα χρεώσουν παραπάνω τους πελάτες τους.

Πηγή: International Business Times

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική