Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΣΕΕ: Ακριβότερο 10,8 – 11,4% το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΕΣΕΕ: Ακριβότερο 10,8 - 11,4% το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
spot_img

Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ.

Μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

   Το Ινστιτούτο, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του, κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κ.λπ.), καθώς και από τη Βαρβάκειο Αγορά.

   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022.

   Σημειώνεται πως το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

   Επίσηςμ η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

   Mετά την εορταστική περίοδο, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ γνωστοποίησε ότι πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2023 και 2022 

 Κόστος (€)/ μονάδα   2023Ποσότητα Συνολικό κόστος  (€)  2023Συνολικό κόστος (€)  2022Μεταβολή  2023/2022(%)
Αρνί 11,055 κιλά 55,25       ή  28,60       ή  47,35      ή      30,5044,95        ή  24,50        ή  39,10       ή        26,0522,9% 
Γαλοπούλα  (κατεψυγμένη)5,725 κιλά   16,7%
Γαλοπούλα (νωπή)9,47 5 κιλά   21,1% 
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)6,105 κιλά   14,6% 
Πατάτες 1,133 κιλά 3,392,7921,5% 
Ντομάτες 1,852 κιλά 3,70 3,2015,6% 
Μαρούλι 0,754 τεμ. 3,002,5617,2% 
Μήλα 1,602 κιλά 3,202,3636,6% 
Πορτοκάλια 1,002 κιλά 2,001,924,2% 
Φέτα (σε άλμη)9,931 κιλό 9,9311,45-13,3% 
Ελαιόλαδο 8,991 λίτρο 8,995,5562,0% 
Αναψυκτικά   (1,5 lt)1,312 φιάλες 2,622,3412,0% 
Μπύρες (500 ml)1,855 φιάλες 9,258,805,1% 
Οίνος (500 ml)1,894 φιάλες 7,566,2421,2% 
Κουραμπιέδες  (τυποποιημένοι)11,111 κιλό 11,11 ή  16,1010,61ή         18,004,7% 
Κουραμπιέδες  (ζαχαροπλαστείου)16,101 κιλό   -10,6% 
Μελομακάρονα  (τυποποιημένα)9,751 κιλό 9,75 ή  15,7710,23 ή       16,91-4,7% 
Μελομακάρονα   (ζαχαροπλαστείου)15,771 κιλό   -6,7% 
Συνολικό κόστος   103,10 € έως  140,76€      92,55 € έως  127,07 € Από 10,8% έως 11,4%  

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ 

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2023

Είδη Βαρβάκειος Αγορά   (από – έως) Super-Markets  (από – έως) Ειδικευμένα καταστήματα  (από-έως) 
Αρνί 6,99 – 10,999,89-11,90 10,00 – 16,50 
Γαλοπούλα  (κατεψυγμένη) –     4,89 – 6,295,00 – 9,60
Γαλοπούλα (νωπή)10,99 – 11,997,69 – 7,698,90 – 15,20 
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)4,99 – 6,994,69 – 7,60 6,39 – 14,80
Πατάτες 0,99 – 1,49 0,89 – 2,420,90 – 2,19
Ντομάτες 1,40 – 1,991,12 – 3,581,79 – 3,99
Μαρούλι 0,79 – 0,89 0,68 – 1,690,63 – 2,00
Μήλα 0,99 – 1,491,10 – 3,581,55 – 3,88
Πορτοκάλια 0,79 – 1,500,98  – 1,980,89 – 2,96
Κουραμπιέδες  (τυποποιημένοι) – 9,55 – 36,00 11,00 – 22,00
Κουραμπιέδες  (ζαχαροπλαστείου)– – 14,40 – 26,00
Μελομακάρονα  (τυποποιημένα) – 7,28 – 32,7311,00 – 21,00
Μελομακάρονα   (ζαχαροπλαστείου)– – 11,00 – 27,00
Φέτα (σε άλμη)9,70 – 13,6 8,98 – 19,95 6,49 – 25,00
Ελαιόλαδο – 9,23 – 29,906,75 – 19,90
Αναψυκτικά   (1,5 lt)– 0,66 – 2,041,15 – 3,00
Μπύρες (1 lt)– 1,60 – 15,062,60 – 9,60
Οίνος  (500 ml) – 0,85 – 20,703,00 – 14,70

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ 

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο