Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εσπεριδοειδή: Πώς επηρεάζει το φως, το χρώμα και τον χρόνο ωρίμανσης φλούδας και σάρκας

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕσπεριδοειδή: Πώς επηρεάζει το φως, το χρώμα και τον χρόνο ωρίμανσης φλούδας και σάρκας
spot_img

Επιστημονική μελέτη σε μανταρίνια για την επίδραση του φωτός στην ωρίμανση φλούδας και σάρκας.

Το χρώμα του φλοιού των εσπεριδοειδών χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως δείκτης ωρίμανσης, αλλά για ορισμένα φρούτα όπως το μανταρίνι στην περιοχή Chongqing της Κίνας, η φλούδα και η σάρκα δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα, με τη σάρκα να ωριμάζει συνήθως ενώ η φλούδα είναι ακόμη πράσινη. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει σοβαρά την εμπορική του αξία. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture , οι ερευνητές ανακάλυψαν πώς το κόκκινο και το μπλε φως LED μπορούν να διεγείρουν την αλλαγή χρώματος στα φρούτα του μανταρινιού.

- Advertisement -

Πειράματα έδειξαν ότι αυτή η έκθεση στο φως προκαλεί αλλαγή στο χρώμα των καρπών προάγοντας την αποδόμηση της χλωροφύλλης και τη σύνθεση καροτενοειδών. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CcUNE10, η οποία είναι μέρος της οικογένειας των μεταγραφικών παραγόντων bHLH, έπαιξε σημαντικό ρόλο δεσμεύοντας και ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στην αποικοδόμηση της χλωροφύλλης.

«Τα παραπάνω αποτελέσματα παρέχουν μια θεωρητική βάση για την περαιτέρω μελέτη του χρωματισμού του μανταρινιού μετά τη συγκομιδή και ενισχύουν την έρευνα για τη λειτουργία της οικογένειας του μεταγραφικού παράγοντα bHLH», έγραψαν οι συγγραφείς.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jsfa.14119?utm_campaign=publicity&utm_content=WRH_2_3_25&utm_medium=email&utm_source=publicity&utm_term=JSFA

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα