Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εσπεριδοειδή: Πώς επηρεάζει το φως, το χρώμα και τον χρόνο ωρίμανσης φλούδας και σάρκας

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕσπεριδοειδή: Πώς επηρεάζει το φως, το χρώμα και τον χρόνο ωρίμανσης φλούδας και σάρκας
spot_img

Επιστημονική μελέτη σε μανταρίνια για την επίδραση του φωτός στην ωρίμανση φλούδας και σάρκας.

Το χρώμα του φλοιού των εσπεριδοειδών χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως δείκτης ωρίμανσης, αλλά για ορισμένα φρούτα όπως το μανταρίνι στην περιοχή Chongqing της Κίνας, η φλούδα και η σάρκα δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα, με τη σάρκα να ωριμάζει συνήθως ενώ η φλούδα είναι ακόμη πράσινη. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει σοβαρά την εμπορική του αξία. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture , οι ερευνητές ανακάλυψαν πώς το κόκκινο και το μπλε φως LED μπορούν να διεγείρουν την αλλαγή χρώματος στα φρούτα του μανταρινιού.

- Advertisement -

Πειράματα έδειξαν ότι αυτή η έκθεση στο φως προκαλεί αλλαγή στο χρώμα των καρπών προάγοντας την αποδόμηση της χλωροφύλλης και τη σύνθεση καροτενοειδών. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CcUNE10, η οποία είναι μέρος της οικογένειας των μεταγραφικών παραγόντων bHLH, έπαιξε σημαντικό ρόλο δεσμεύοντας και ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στην αποικοδόμηση της χλωροφύλλης.

«Τα παραπάνω αποτελέσματα παρέχουν μια θεωρητική βάση για την περαιτέρω μελέτη του χρωματισμού του μανταρινιού μετά τη συγκομιδή και ενισχύουν την έρευνα για τη λειτουργία της οικογένειας του μεταγραφικού παράγοντα bHLH», έγραψαν οι συγγραφείς.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jsfa.14119?utm_campaign=publicity&utm_content=WRH_2_3_25&utm_medium=email&utm_source=publicity&utm_term=JSFA

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα