Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Ο αντικαπνιστικός νόμος βοηθά τους εργαζόμενους αλλά όχι τους καταστηματάρχες

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕστίαση: Ο αντικαπνιστικός νόμος βοηθά τους εργαζόμενους αλλά όχι τους καταστηματάρχες
spot_img

Πως επηρεάζει τους εργαζόμενους σε εστιατόρια και μπαρ ο αντικαπνιστικός νόμος.

Της Δέσποινας Χάρου

Από την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου σε δημόσιου χώρους στην Ισπανία, στοιχεία έδειξαν πως ο αριθμός των εργαζόμενων καπνιστών έχει μειωθεί κατά 5% ενώ για όσους συνεχίζουν να καπνίζουν, ο αριθμός των τσιγάρων έχει μειωθεί κατά 9%(σχεδόν δύο τσιγάρα την ημέρα).
Σύμφωνα με το Eurekalert, οι Ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας, μελέτησαν τις επιπτώσεις του αντικαπνιστικού νόμου κυρίως σε εργαζόμενους δημόσιων χώρων όπως εστιατόρια και καφέ. Μια ακόμη μελέτη που πραγματοποίησε η ίδια ομάδα ερευνητών, έδειξε ότι το ποσοστό των καπνιστών που είναι έντονα εθισμένοι στη νικοτίνη έχει μειωθεί στο μισό ως αποτέλεσμα του νόμου. Ακόμη ένα αποτέλεσμα της μελέτης, ήταν πως έχουν μειωθεί κατα 4,4%, τα επίπεδα κοτινίνης, ενός στοιχείου που μεταβολίζει τη νικοτίνη, στο σάλιο των εργαζόμενων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Nicotine and Tobacco Research, οι επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της ερευνητικής μελέτης, φανερώνουν πως σε καταστήματα που έχει εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, οι σερβιτόροι έχουν μειώσει σημαντικά το κάπνισμα σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε καταστήματα που έχει εφαρμοστεί μερικώς ή καθόλου. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής στο ICO, ο Esteve Fernández, τόνισε πως εφόσον ο νόμος εφαρμοστεί εξολοκλήρου, σε όλα τα καταστήματα θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία όλων των εργαζομένων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 431 εργαζόμενοι χώρων εστίασης, εκ των οποίων οι μισοί ήταν καπνιστές, πέντε αυτόνομων περιοχών, την Κανταβρία, την Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Γαλικία και τις Βαλεαρίδες Νήσους.
Όσον αφορά στα ελληνικά δεδομένα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι επιχειρήσεις και η σημαντική πτώση των τζίρων, απόρροια του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά στοιχεία για το τι αποτέλεσμα είχε στους εργαζόμενους, αλλά, όπως αναλύει το ethnos.gr, οι επιπτώσεις στα καταστήματα της εστίασης μεταφράζονται σε απολύσεις και λουκέτα. Σύμφωνα με στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη πριν από λίγους μήνες, πρόκειται να μπει λουκέτο σε 3.000-4.000 επιχειρήσεις κατά τον φετινό χειμώνα, εξ αιτίας του αντικαπνιστικού νόμου.

Όπως αναφέρει στο ίδιο μέσο και ο πρόεδρος της ένωσης εστιατόρων και ψητοπωλείων Θεσσαλονίκης,
Γιάννης Φιλοκώστας, τα πράγματα οδεύουν ήδη προς αυτήν τη κατεύθυνση αφού ο τζίρος των καταστημάτων τις καθημερινές έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ των Σαββατοκύριακων περίπου 10%-15%.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο