Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαρώνει η αλλαντίαση στην Ιταλία

ΑρχικήPicksNews LineΣαρώνει η αλλαντίαση στην Ιταλία
spot_img

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα και 15 θάνατοι από το 2001-2020.

Η Ιταλία κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων αλλαντίασης στην Ευρώπη, και ο λόγος είναι πως η οικιακή κονσερβοποίηση αποτελεί παράδοση για τους Ιταλούς. Το Ιταλικό εθνικό σύστημα επιτήρησης ανέφερε 1.039 κρούσματα αλλαντίασης από το 2001 έως το 2020 ενώ σημειώθηκαν και 14 θάνατοι! Από αυτά, τα 452 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά όπως αναφέρει το Food Safety News. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα (74) σημειώθηκαν το 2020 σε καντίνα εργοταξίου στην επαρχία του Παλέρμο. Μια επιδημιολογική έρευνα έδειξε ως πηγή τον τόνο σε μια σαλάτα πολλών συστατικών

Οι περιπτώσεις αλλαντίασης συνδέθηκαν συχνότερα με λαχανικά που διατηρούνται σε λάδι, σε νερό ή άλμη, καθώς και με κρέας και ψάρι. Με βάση τα έντυπα εξιτηρίου, 774 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Ιταλίας από το 2001 έως το 2020. Συνολικά, 671 πήραν εξιτήριο με οριστική διάγνωση αλλαντίασης.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, που παράγεται συνήθως από το βακτήριο Clostridium botulinum και προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ακατάλληλα κονσερβοποιημένα σε οικιακό περιβάλλον ή ανεπαρκώς συντηρημένα τρόφιμα, μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες παραγωγής της τοξίνης από το βακτήριο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα