Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση – Τουρισμός: Συμπεράσματα του 2ου φόρουμ για την Πρόληψη Δημιουργίας Αποβλήτων Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕστίαση - Τουρισμός: Συμπεράσματα του 2ου φόρουμ για την Πρόληψη Δημιουργίας Αποβλήτων Τροφίμων
spot_img

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Σημείο συνάντησης καθοριστικής συμβολής για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποτέλεσε το 2ο Φόρουμ για την πρόληψη αποβλήτων τροφίμων στο κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, τόσο ως προς τον προσδιορισμό εθνικών στρατηγικών παρέμβασης-προτεραιοτήτων, όσο και ως προς στα προσφερόμενα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιμέρους συνισταμένων του κλάδου.

Το 2ο Φόρουμ οργάνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE IP CEI Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», και έτυχε ευρύτατης συμμετοχής από εκπροσώπους τόσο δημοσίων φορέων, όσο και φορέων και επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης.

Τις διεργασίες του Φόρουμ καλωσόρισε ο αντιπρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου, Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, αναφερόμενος παράλληλα και στις δράσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την πρόληψη και αξιοποίηση των αποβλήτων τροφίμων.

Στο Φόρουμ ήταν παρούσα και απηύθυνε χαιρετισμό η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, η οποία τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών και υπεύθυνων στοχευμένων επενδύσεων που θα ενισχύσουν και αναβαθμίσουν τον τουρισμό. Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου Τουρισμού, ήτοι μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για σύσταση οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, δράσεις κυκλικού τουρισμού, εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης προορισμών, συνεργασία με την Google για την υποστήριξη και επιμόρφωση επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη, ίδρυση τοπικών ή περιφερειακών παρατηρητηρίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης κ.ά.

Υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του αντικειμένου του Φόρουμ, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του καθ’ ύλην αρμόδιου δημόσου φορέα, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές πρόληψης για τη μείωση των βιοαποβλήτων.

Σύντομη τοποθέτηση πραγματοποίησε και η Ειρήνη Ζυγούρη εκπροσωπώντας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη οριζόντιας και άμεσης υιοθέτησης κριτηρίων για τις δημόσιες συμβάσεις που θα στηρίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα μειώνουν το περιβαλλοντικό απότυπωμα και στον τομέα των προμηθειών γευμάτων από δημόσιους φορείς.

Παρούσα στη διοργάνωση ήταν επίσης η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της επεσήμανε ότι η πρόληψη και διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων είναι στάση και τρόπος ζωής τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό και σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε στα εμπράγματα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος για την υιοθετηση πράσινων μοντέλων λειτουργίας.

Το Φόρουμ περιελάμβανε μια σειρά στοχοθετημένων τοποθετήσεων από εμπειρογνώμονες του αντικειμένου και του κλάδου, στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προϊσταμένη του τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σοφία Μάνη, η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Τεχνολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Κάτια Λαζαρίδη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Γεωργαντάς, η Ρηνέτα Μήτση, Corporate Affairs & Communication Director του Ομίλου Goody’s-Everest, και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης δρ Φίλιππος Κυρκίτσος.

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε σύντομες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους της στρογγυλής τραπέζης και συζήτηση με τους περευρισκομένους.

Το στρογγυλό τραπέζι συγκρότησαν, με αλφαβητική σειρά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΣΒΙΕ Δρ. Νικόλαος Καστρινάκης, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης – ΕΠΟΕΣ κ. Γιάννης Λιάρος, ο Υπεύθυνος Αποτυπώματος της WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας και η Συντονίστρια της Δράσης «Συμμαχία για την Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» και της ΜΚΟ «Μπορούμε» κ. Ντία Χωραφά.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο