Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
27.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μέλι, χυμούς και τρόφιμα «πρωϊνού»

ΑρχικήΝομοθεσίαH νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μέλι, χυμούς και τρόφιμα «πρωϊνού»
spot_img

Η οδηγία 2024/1438 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μέλι, χυμούς και μαρμελάδες.

Δημοσιεύτηκε η νέα οδηγία 2024/1438 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το μέλι τους χυμούς φρούτων και ορισμένα ομοειδή προϊόντα, τις μαρμελάδες, τα ζελέ και τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών, την κρέμα κάστανου και για ορισμένα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, διατηρημένα γάλατα.

Επειδή υψηλό ποσοστό του μελιού που διατίθεται στην αγορά της Ένωσης είναι νοθευμένο η «οδηγία για το πρωινό» θα καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τις εισαγωγές νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες μέσω της υποχρεωτικής και ευδιάκριτης επισήμανσης της χώρας προέλευσης και θα ξεκινήσει μια διαδικασία για τη δημιουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας μελιού.

Όσον αφορά στο μέλι η παρούσα οδηγία απαιτεί, κατά γενικό κανόνα, να αναγράφονται η χώρα ή οι χώρες προέλευσης στην επισήμανση κατά φθίνουσα σειρά μαζί με το ποσοστό κάθε προέλευσης, στην περίπτωση μειγμάτων, με ανοχή 5 % για κάθε επιμέρους μερίδιο εντός του μείγματος, υπολογιζόμενο με βάση την τεκμηρίωση ιχνηλασιμότητας της επιχείρησης.

Στην περίπτωση μειγμάτων μελιού με περισσότερες από τέσσερις διαφορετικές χώρες προέλευσης, επιτρέπεται η αναγραφή του ποσοστού μόνο για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια, στο βαθμό που αυτά αντιπροσωπεύουν συνολικά πάνω από το 50 % του συνόλου. Εάν υπάρχουν και άλλες χώρες προέλευσης, θα πρέπει να αναφέρονται κατά φθίνουσα σειρά, όπως στην περίπτωση όπου εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας.

Επίσης η οδηγία καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται όσον αφορά την παραγωγή, τη σύνθεση και την επισήμανση των χυμών φρούτων και ορισμένων ομοειδών προϊόντων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, προκειμένου να προστατεύονται τα συμφέροντα των καταναλωτών και να ενισχύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων. Επίσης διαχωρίζονται οι μαρμελάδες από τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών. Για τις μαρμελάδες, ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας.

Προκειμένου να μπορέσουν τα κράτη μέλη να θεσπίσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία δίνεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών. Προκειμένου να δοθεί στους φορείς εκμετάλλευσης επαρκής χρόνος για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, οι εν λόγω εθνικές διατάξεις για τη μεταφορά της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο 24 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα