Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

ΑρχικήΕπιστήμηΈνας εντερόκοκκος μπορεί να "εξοντώσει" τις καρκινογόνες αφλατοξίνες - Νέα επιστημονική ανακάλυψη
spot_img

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β1 από Enterococcus faecium HB2-2.

 Οι ανακλήσεις και οι ειδοποιήσεις μεταξύ των χωρών για την παρουσία αφλατοξινών (AF) σε πολλά προϊόντα διατροφής είναι καθημερινές. Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και ηπατική βλάβη.

Οι μυκοτοξίνες συνήθως μολύνουν τα γεωργικά προϊόντα κατά τη διάρκεια των περιόδων συγκομιδής και αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, του καλαμποκιού, του βαμβακόσπορου και των ξηρών καρπών. Περισσότερες από 400 μυκοτοξίνες έχουν ανιχνευθεί παγκοσμίως, αλλά αυτές που συναντώνται πιο συχνά είναι η ωχρατοξίνη, οι αφλατοξίνες, η ζεαραλενόνη, η δεοξυνιβαλενόλη και η φουμονισίνη. Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο. Η πιθανή μόλυνση των γεωργικών προϊόντων και των καλλιεργειών από το AFB 1 είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ειδικά όσον αφορά τα φιστίκια και τα προϊόντα τους. Η αποδόμηση και η απομάκρυνση του AFB 1 από τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες ζωοτροφών έχει μελετηθεί εκτενώς χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων φυσικών τεχνικών όπως θερμότητα, απορρόφηση, ακτινοβόληση και υπεριώδες φως, χημικά μέτρα όπως οζονισμός, αμμωνία, και υδροξείδιο του νατρίου, και βιολογικές προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν μικροοργανισμούς και ένζυμα.

Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods ήταν μεταξύ άλλων να επιλέξει και να απομονώσει πιθανούς μικροοργανισμούς που οδηγούν σε αποδόμηση του AFB 1 και στη συνέχεια να εντοπίσει τον πιο αποτελεσματικό.

Οι ερευνητές απομόνωσαν ένα νέο βακτήριο το  HB2-2 που αναγνωρίστηκε ως Enterococcus faecium, το οποίο έδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα αποικοδόμησης του AFB 1 υπό διαφορετικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ποικίλων θερμοκρασιών, ποσοτήτων βακτηρίων, χρόνων ζύμωσης και τιμών pH, υποδεικνύοντας την πιθανή εφαρμογή του σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, το E. faecium HB2-2 αποδόμησε το 82,9% του AFB 1 στο φυστικάλευρο, μειώνοντας την υπολειπόμενη συγκέντρωση AFB 1 από 105,1 σε 17,9 μg/kg.

Συμπερασματικά η μελέτη έδειξε  την αξιοπιστία και την ασφάλεια της χρήσης του E. faecium HB2-2 ως αποτελεσματικής μεθόδου για την αποδόμηση του AFB 1 στην επεξεργασία τροφίμων και ζωοτροφών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Feng J, Cao L, Du X, Zhang Y, Cong Y, He J, Zhang W. Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2. Τρόφιμα . 2024; 13(12):1887. https://doi.org/10.3390/foods13121887

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα