Χειριστής τροφίμων κατηγορείται ως υπεύθυνος για μαζική τροφική δηλητηρίαση σε σχολείο των ΗΠΑ.
Σε μία πολυσέλιδη αναφορά που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας της κομητείας McHenry των ΗΠΑ (MCDH) αποκαλύφθηκε πως ένας μολυσμένος χειριστής τροφίμων ο οποίος δεν έπλυνε τα χέρια του, είναι η αίτια μαζικής τροφικής δηλητηρίασης από E. coli σε λύκειο του Ιλινόις. Το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 16 μαθητές να νοσούν ενώ δύο χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι μαθητές παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα σωματικών πόνων μαζί με ρίγη, κοιλιακή δυσφορία και πυρετό, υδαρή διάρροια που τελικά εξελίχθηκε σε αιματηρά κόπρανα.
Σύμφωνα με την αναφορά ο εργαζόμενος στο εστιατόριο του Λυκείου στον πάγκο με τα κρύα σάντουιτς αλλά και στη θέση όπου δίνονται τα γλυκά επιβεβαιώθηκε πως νοσούσε από E, coli αλλά δεν είχε συμπτώματα. Μετά από αναλύσεις αποκαλύφθηκε πως όσοι αρρώστησαν, έφαγαν ή κρύο σάντουιτς με μαρούλι το οποίο χειριζόταν εργαζόμενος, ή μπισκότα. Όπως αναφέρει η έκθεση ο “μολυσμένος” χειριστής τροφίμων απέτυχε να πλύνει τα χέρια του «σωστά, ή αρκετά καλά ή αρκετά συχνά», με αποτέλεσμα τη μόλυνση είτε των επιφανειών (δίσκοι, συσκευασίες σκευών, κ.λπ.) είτε των τροφίμων. Αυτό επέτρεψε τη μετάδοση του παθογόνου. Χωρίς περαιτέρω στάδιο μαγειρέματος μετά τη μόλυνση, το παθογόνο παρέμεινε βιώσιμο και οδήγησε σε ασθένεια μετά την κατανάλωση. Σημειώνεται πως το στέλεχος του E. coli STEC μπορεί να είναι παρόν για έως και 16 μήνες σε επιφάνειες χωρίς κατάλληλη απολύμανση.
Τα περισσότερα βακτήρια E. coli είναι αβλαβή και στην πραγματικότητα αποτελούν σημαντικό μέρος του α
υγιές ανθρώπινο εντερικό σωλήνα. Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια E. coli είναι παθογόνα, δηλαδή μπορούν
προκαλέσουν ασθένεια. Μερικά βακτήρια E. coli προκαλούν ασθένειες παράγοντας μια τοξίνη που ονομάζεται τοξίνη Shiga που ονομάζεται “E. coli που παράγει τοξίνες Shiga ή STEC“
Το STEC είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που είναι γνωστό ότι προκαλεί γαστρεντερικές ασθένειες στον άνθρωπο. Αυτό το στέλεχος του βακτηρίου E. coli αναπτύσσεται και ζει στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων. Η μετάδοση του STEC μπορεί να συμβεί λόγω επαφής με μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένο νερό, ανθρώπους και ζώα. Τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά του STEC περιλαμβάνουν:
- Διάρροια (συχνά αιματηρή)
- Πυρετό
- Κοιλιακές κράμπες και πόνοι στο σώμα
- Εμετό
- Πονοκεφάλους
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός 3-4 ημερών από την έκθεση στο STEC, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ημέρες για να αναπτυχθούν. Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με STEC αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 5-10 ημέρες από την έναρξη της νόσου με υγρά ανάπαυσης.