Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σερβιτόρος δεν έπλυνε τα χέρια του και αρρώστησαν 16 άτομα με E. coli

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΣερβιτόρος δεν έπλυνε τα χέρια του και αρρώστησαν 16 άτομα με E. coli
spot_img

Χειριστής τροφίμων κατηγορείται ως υπεύθυνος για μαζική τροφική δηλητηρίαση σε σχολείο των ΗΠΑ.

Σε μία πολυσέλιδη αναφορά που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας της κομητείας McHenry των ΗΠΑ (MCDH) αποκαλύφθηκε πως ένας μολυσμένος χειριστής τροφίμων ο οποίος δεν έπλυνε τα χέρια του, είναι η αίτια μαζικής τροφικής δηλητηρίασης από E. coli σε λύκειο του Ιλινόις. Το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 16 μαθητές να νοσούν ενώ δύο χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι μαθητές παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα σωματικών πόνων μαζί με ρίγη, κοιλιακή δυσφορία και πυρετό, υδαρή διάρροια που τελικά εξελίχθηκε σε αιματηρά κόπρανα.

Σύμφωνα με την αναφορά ο εργαζόμενος στο εστιατόριο του Λυκείου στον πάγκο με τα κρύα σάντουιτς αλλά και στη θέση όπου δίνονται τα γλυκά επιβεβαιώθηκε πως νοσούσε από E, coli αλλά δεν είχε συμπτώματα. Μετά από αναλύσεις αποκαλύφθηκε πως όσοι αρρώστησαν, έφαγαν ή κρύο σάντουιτς με μαρούλι το οποίο χειριζόταν εργαζόμενος, ή μπισκότα. Όπως αναφέρει η έκθεση ο “μολυσμένος” χειριστής τροφίμων απέτυχε να πλύνει τα χέρια του «σωστά, ή αρκετά καλά ή αρκετά συχνά», με αποτέλεσμα τη μόλυνση είτε των επιφανειών (δίσκοι, συσκευασίες σκευών, κ.λπ.) είτε των τροφίμων. Αυτό επέτρεψε τη μετάδοση του παθογόνου. Χωρίς περαιτέρω στάδιο μαγειρέματος μετά τη μόλυνση, το παθογόνο παρέμεινε βιώσιμο και οδήγησε σε ασθένεια μετά την κατανάλωση. Σημειώνεται πως το στέλεχος του E. coli STEC μπορεί να είναι παρόν για έως και 16 μήνες σε επιφάνειες χωρίς κατάλληλη απολύμανση.

Τα περισσότερα βακτήρια E. coli είναι αβλαβή και στην πραγματικότητα αποτελούν σημαντικό μέρος του α
υγιές ανθρώπινο εντερικό σωλήνα. Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια E. coli είναι παθογόνα, δηλαδή μπορούν
προκαλέσουν ασθένεια. Μερικά βακτήρια E. coli προκαλούν ασθένειες παράγοντας μια τοξίνη που ονομάζεται τοξίνη Shiga που ονομάζεται “E. coli που παράγει τοξίνες Shiga ή STEC

Το STEC είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που είναι γνωστό ότι προκαλεί γαστρεντερικές ασθένειες στον άνθρωπο. Αυτό το στέλεχος του βακτηρίου E. coli αναπτύσσεται και ζει στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων. Η μετάδοση του STEC μπορεί να συμβεί λόγω επαφής με μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένο νερό, ανθρώπους και ζώα. Τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά του STEC περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια (συχνά αιματηρή)
  • Πυρετό
  • Κοιλιακές κράμπες και πόνοι στο σώμα
  • Εμετό
  • Πονοκεφάλους

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός 3-4 ημερών από την έκθεση στο STEC, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ημέρες για να αναπτυχθούν. Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με STEC αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 5-10 ημέρες από την έναρξη της νόσου με υγρά ανάπαυσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα