Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΕΤΕ: Προτάσεις για την διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΣΕΤΕ: Προτάσεις για την διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων
spot_img

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, ειδικά για εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τον χειμώνα

Προτάσεις για την διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων κατέθεσε ο ΣΕΤΕ στα αρμόδια υπουργεία τονίζοντας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η τουριστική χρονιά εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου και τα τελικά έσοδα που αναμένεται να φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν αυτά του 2019, θα αποτελέσουν τεράστια ανάσα για την οικονομία μας, αλλά και την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή τονίζει ο ΣΕΤΕ, “δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε, πως η γεωπολιτική, αλλά και η χρηματοοικονομική διεθνής συγκυρία, αυξάνουν την αβεβαιότητα και απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού. Λόγω της τεράστιας, μη διαχειρίσιμης, αύξησης στο ενεργειακό κόστος, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, ειδικά για εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τον Οκτώβριο, όταν παραδοσιακά ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος”.

Για τον περιορισμό της έκτασης του ανωτέρω προβλήματος, ο ΣΕΤΕ προτείνει τα εξής μέτρα:

Άμεση έκδοση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Σημειώνεται πως τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα παράνομα καταλύματα, τα οποία λόγω του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου που εξακολουθεί να ισχύει και της απουσίας ελέγχων, ανταγωνίζονται ευθέως τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων – ιδίως τις μικρότερης δυναμικότητας μονάδες, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν (ως κατοικίες) στο ανωτέρω πρόγραμμα και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Η στέρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας από τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αυξάνει περαιτέρω τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές υφίστανται.

Διευκόλυνση – κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net – metering). Σχετικά κρίνεται απαραίτητο: α. να ενισχυθούν άμεσα οι υφιστάμενες υποδομές του δικτύου ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα φορτία που θα δημιουργηθούν, και β. να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους.

Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300μ. και πάνω. Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις αυτές, η λειτουργία της θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, σε δε περιοχές όπως η Δράμα, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κ.λπ., την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σε μία μέση επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων 20 δωματίων, σε υψόμετρο + 600 μ., η μέση ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 20 – 30 τόνων πετρελαίου. Στις, ως επί το πλείστον, μικρές οικογενειακές αυτές επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος ήδη πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, αποτελούσε το μεγαλύτερο έξοδό τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα