Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εθισμός στο γρήγορο φαγητό: Η σκοτεινή πλευρά της γεύσης

ΑρχικήΝέαΕθισμός στο γρήγορο φαγητό: Η σκοτεινή πλευρά της γεύσης
spot_img

Μήπως ο εθισμός στο γρήγορο φαγητό είναι πιο συχνός από όσο νομίζουμε; Έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει πως ναι.

Όπως και πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, οι Αμερικανοί έχουν μια μεγάλη αγάπη για τα comfort foods, τα οποία είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή fast food που προσδίδουν μια αίσθηση ευχαρίστησης, την οποία όλοι χρειάζονται για να νιώσουν όμορφα μετά από μια δύσκολη μέρα.

Αλλά μια εθνική για τις ΗΠΑ δημοσκόπηση που διεξήχθη από το UM Institute for Healthcare Policy and Innovation και υποστηρίζεται από το AARP και το Michigan Medicine, αποκαλύπτει μια πιο “σκοτεινή” πλευρά της αρέσκειας στα λεγόμενα comfort foods: τον εθισμό.

Για κάποιους ακούγεται υπερβολικό σαν ισχυρισμός για κάποιους, αλλά έρευνες δείχνουν πως είναι πιο κοινός από όσο νομίζουμε. Στην πραγματικότητα, η δημοσκόπηση έδειξε πως περίπου το 13% των ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφάνισαν σημάδια εθισμού σε τέτοιες τροφές και ποτά τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση, η οποία αφορούσε την υγιή γήρανση, διέθετε ένα σύνολο 13 ερωτήσεων για να μετρηθεί εάν και πόσο συχνά, οι ηλικιωμένοι (50-80 ετών) βίωναν τους βασικούς δείκτες εθισμού στη σχέση τους με τροφές υψηλής επεξεργασίας, όπως γλυκά, αλμυρά σνακ ζαχαρούχα ποτά και γρήγορο φαγητό.

Προκειμένου να πληρούνται τα κριτήρια για εθισμό σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στην κλίμακα που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσκόπηση, οι ηλικιωμένοι έπρεπε να αναφέρουν ότι εμφάνισαν τουλάχιστον δύο από τα 11 συμπτώματα εθισμού – τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται σε ναρκωτικά ή αλκοόλ-κατά την πρόσληψη τροφών υψηλής ποιότητας, καθώς και να αναφέρουν σημαντική κατανάλωση σχετική αγωνία ή προβλήματα ζωής πολλές φορές την εβδομάδα. 

Από τα αποτελέσματα προέκυψε, επίσης, πως το ποσοστό εθισμού στο comfort food είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ των γυναικών από ό,τι στους άνδρες, ειδικά στις γυναίκες στα 50 και στις αρχές των 60 ετών. Ήταν επίσης υψηλότερο το ποσοστό των γυναικών (51%) που δηλώνουν μοναχικές ή με κακή σωματική ή ψυχική υγεία και πως αισθάνονταν υπέρβαρες (34%), παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν έναν άνθρωπο στο γρήγορο φαγητό.

Το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα εθισμού σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ήταν η έντονη λαχτάρα για αυτό. Σχεδόν 1 στους 4 (24%) είπε ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχε τόσο έντονη επιθυμία να φάει ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό που δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτα άλλο.

“Η λέξη εθισμός μπορεί να μην είναι τόσο συνυφασμένη με το φαγητό, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται εξίσου έντονα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά σε εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, άμυλο και λίπη, όπως συμβαίνει στον καπνό, το αλκοόλ και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες”, λέει η Ashley Gearhardt, ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες και περισσότερες μεθόδους απεξάρτησης από το γρήγορο φαγητό, αλλά και να ευαισθητοποιήσει πάνω στο πόσο εθιστικό μπορεί να γίνει, καθώς πολλοί υποτιμούν τη “δύναμη” που μπορεί να έχει πάνω σε έναν άνθρωπο, ειδικά όταν περνά δύσκολα, όπως οι περισσότεροι αυτή την περίοδο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα