Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ στη μείωση των δαπανών για τρόφιμα!

ΑρχικήΝέαEurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ στη μείωση των δαπανών για τρόφιμα!
spot_img

Η χώρα μας κατέχει και την πρωτιά στην χαμηλότερη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Το 2021, τα νοικοκυριά στην ΕΕ δαπάνησαν πάνω από 1,035 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με 7,1% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ) σε «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά». Αυτό αντιπροσωπεύει μερίδιο 14,3% των συνολικών δαπανώ των νοικοκυριών σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με το 2020 (μερίδιο 14,8%), αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα υψηλότερα μερίδια για τις δαπάνες για «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» το 2021 καταγράφηκαν στη Ρουμανία (24,8%), τη Λιθουανία (20,4%), τη Βουλγαρία (20,1%), την Εσθονία (19,9%), την Πολωνία και τη Σλοβακία (και οι δύο 19,6%) .

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια ήταν στην Ιρλανδία (8,3%), στο Λουξεμβούργο (9,0%), στην Αυστρία (10,9%), στη Δανία και στη Γερμανία (και οι δύο 11,8%).

Σε σύγκριση με το 2020, το μερίδιο της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για τρόφιμα μειώθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου αυξήθηκε (και οι δύο +0,2 π.μ.). Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (-1,7 π.μ.), τη Λιθουανία (-1,4 π.μ.) και την Κροατία, την Εσθονία και τη Σλοβενία ​​(όλες -1,3 ποσοστιαίες μονάδες).


Σχεδόν το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ δαπανάται για αλκοολούχα ποτά


Το 2021, τα νοικοκυριά στην ΕΕ δαπάνησαν 128 δισεκατομμύρια ευρώ (που ισοδυναμεί με 0,9% του ΑΕΠ της ΕΕ) για «αλκοολούχα ποτά». Αυτό αντιπροσωπεύει το 1,8% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης, το ίδιο ποσοστό με το 2020. 

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα μερίδια της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης για αλκοολούχα ποτά το 2021 καταγράφηκαν στη Λετονία (5,0%), την Εσθονία (4,7%), την Πολωνία (3,7%), τη Λιθουανία και την Τσεχία (και οι δύο 3,6%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια σημειώθηκαν στην Ελλάδα και την Ιταλία (αμφότερες 1,0%), την Ολλανδία (1,3%) και την Ισπανία (1,4%).

Διάγραμμα ράβδων: Καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών για αλκοολούχα ποτά, % της συνολικής δαπάνης

 Το 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το μερίδιο της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για αλκοόλ παρέμεινε αμετάβλητο σε 10 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) και αυξήθηκε μόνο στην Κροατία (+0,6 pp). Μεταξύ των υπόλοιπων μελών της ΕΕ, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-0,5 π.μ.), τη Λετονία και τη Λιθουανία (και οι δύο -0,4 ποσοστιαίες μονάδες), την Ισπανία και την Εσθονία (και οι δύο -0,3 ποσοστιαίες μονάδες). 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα