ΑρχικήΝέαEurostat: Συνεχίζεται η αναδιάρθρωση των αμπελώνων στην ΕΕ

Eurostat: Συνεχίζεται η αναδιάρθρωση των αμπελώνων στην ΕΕ

2 λεπτά ανάγνωσης

Η πενταετής συλλογή δεδομένων παρακολουθεί την αγορά αμπελοοινικών προϊόντων καθώς και το δυναμικό παραγωγής αμπελώνων στην ΕΕ από το 2015 έως το 2020.

Το 2020, υπήρχαν 2,2 εκατομμύρια αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ που καλλιεργούσαν 3,2 εκατομμύρια εκτάρια αμπέλου. Μεταξύ του 2015 και του 2020, η έκταση των αμπέλων στο σύνολο της ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερή (-1,1%). Ωστόσο, σημειώθηκε απότομη μείωση του αριθμού των αμπελοοινικών εκμεταλλεύσεων (απώλεια 257.000 εκμεταλλεύσεων, που ισοδυναμεί με 10,3%). Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες εκμετάλλευσης προήλθαν από τις πολύ μικρότερες εκμεταλλεύσεις αμπελώνων. Υπήρχαν 226.000 λιγότερες εκμεταλλεύσεις από ό,τι το 2015 στην κατηγορία μεγέθους με λιγότερο από 1 εκτάριο αμπέλου.

- Advertisement -

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα στοιχεία για τη δομή των αμπελώνων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Αυτή η πενταετής συλλογή δεδομένων παρακολουθεί την αγορά αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς και το δυναμικό παραγωγής αμπελώνων στην ΕΕ. Το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο που εξηγήθηκε από τις στατιστικές σχετικά με τους αμπελώνες στην ΕΕ.

Η συντριπτική πλειονότητα (82,4%) των αμπελώνων της ΕΕ το 2020 αφιερώθηκε στην παραγωγή σταφυλιών για ποιοτικό κρασί. Ο ποιοτικός οίνος αναφέρεται σε προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (2,1 εκατομμύρια εκτάρια, που αντιστοιχούν στο 65,3% των αμπελώνων της ΕΕ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (0,5 εκατομμύρια εκτάρια, που ισοδυναμεί με 17,1%).

- Advertisement -
Bar chart: αμπελώνες στην ΕΕ, 2020 (εκμεταλλεύσεις και εκτάρια)

Η Ισπανία έχει τη μεγαλύτερη έκταση οίνου στην ΕΕ

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία μαζί αντιπροσώπευαν τα τρία τέταρτα (74,9%) της αμπελουργικής έκτασης στην ΕΕ και περίπου τα δύο πέμπτα (38,7%) των αμπελοοινικών εκμεταλλεύσεων το 2020. Ωστόσο, η Ρουμανία είχε τον υψηλότερο αριθμό αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ (0,8 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις, που αντιστοιχεί στο 37,9% του συνόλου της ΕΕ το 2020). Ωστόσο, η Ρουμανία είχε τον υψηλότερο αριθμό αμπελώνων στην ΕΕ (0,8 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις, που αντιστοιχούν στο 37,9% του συνόλου της ΕΕ το 2020).

Μεταξύ του 2015 και του 2020, σημειώθηκε απότομη μείωση του αριθμού των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων σε ορισμένα κράτη μέλη, αλλά ιδίως στην Πορτογαλία (απώλεια 98.000 εκμεταλλεύσεων, αν και αυτό οφείλεται επίσης εν μέρει στη μεταβολή της πηγής και της κάλυψης των στοιχείων), στην Ιταλία (απώλεια 78 000 εκμεταλλεύσεων) και στην Ισπανία (απώλεια 34 000 εκμεταλλεύσεων).

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΟΦ: 289 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα στην Ελλάδα – Ποια βρίσκονται στη νέα λίστα

210 φάρμακα αφορούν την κοινότητα, 56 τα νοσοκομεία, ενώ 21 χρειάζονται έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ

Επιδημία σαλμονέλωσης από ντομάτες στην Ιταλία – Άμεση απαγόρευση διάθεσης σε σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία

Κρούσματα σε τέσσερις περιφέρειες, ανάκληση ντομάτας από τη Σικελία και έκτακτα μέτρα προστασίας στην Απουλία.