Η μεταμόρφωση της βιομηχανίας χυμού.
Ο χυμός πορτοκαλιού ήταν κάποτε βασικό στοιχείο του πρωινού τραπεζιού, ωστόσο, οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα, η τιμή του έχει εκτοξευθεί, κάνοντάς τον λιγότερο προσιτό για τους καταναλωτές.
Η Tropicana, μια από τις πιο γνωστές εταιρείες χυμού, έχει μειώσει το μέγεθος των μπουκαλιών της ενώ ταυτόχρονα έχει αυξήσει τις τιμές. Από το 2019, το κόστος του συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 80%, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί σύντομα.
Αν και μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στον πληθωρισμό, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει δασμούς σε χώρες όπως το Μεξικό και ο Καναδάς, η τιμή του χυμού θα αυξηθεί περαιτέρω. Ο λόγος είναι ότι η Φλόριντα, η οποία κάποτε προμήθευε την πλειονότητα του χυμού στις ΗΠΑ, δεν μπορεί πλέον να καλύψει τη ζήτηση, αναγκάζοντας τις εταιρείες να στραφούν σε διεθνείς προμηθευτές.
Η παραγωγή πορτοκαλιών παγκοσμίως μειώνεται ραγδαία, κυρίως λόγω μιας ασθένειας γνωστής ως “πρασίνισμα των εσπεριδοειδών”. Το πρόβλημα ξεκινά από μικροσκοπικά έντομα, τις ασιατικές ψαλίδες εσπεριδοειδών, οι οποίες μεταδίδουν βακτήρια στα δέντρα. Αυτά τα βακτήρια εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή των θρεπτικών ουσιών, προκαλώντας παραμόρφωση και σήψη των καρπών. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα δέντρα μαραίνονται και πεθαίνουν.
Για να καλύψουν τη μειωμένη παραγωγή στη Φλόριντα, οι εταιρείες χυμού στρέφονται σε ξένους παραγωγούς. Πλέον, μεγάλο μέρος του χυμού που πωλείται στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό και τη Βραζιλία.
Ωστόσο, το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών έχει ήδη πλήξει το 40% των καλλιεργειών τους. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, οι παραγωγοί ενδέχεται να στραφούν ακόμη πιο μακριά, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ινδία, όπου η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Αλλά αυτή η λύση δεν είναι μόνιμη. Όπως εξηγεί η ειδικός Tripti Vashisth από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, μόνο η Ευρώπη και η Αυστραλία έχουν μείνει ανεπηρέαστες από την ασθένεια μέχρι στιγμής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υγιεινή στο αεροπλάνο – Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λαχτάρα για γλυκά: Μήπως έχεις κατάθλιψη;
Η αλλαγή των προμηθευτών σημαίνει ότι ο χυμός που καταναλώνουμε δεν είναι πλέον «100% από τη Φλόριντα». Οι εταιρείες αναγκάζονται να αναμειγνύουν χυμούς από διαφορετικές χώρες ώστε να διατηρήσουν τη σταθερή γεύση που απαιτούν οι καταναλωτές.
«Όλοι ήθελαν το 100% Φλόριντα. Ήταν ένας χυμός υψηλής ποιότητας, χωρίς καμία αμφιβολία», λέει η Carol Plisga, σύμβουλος της βιομηχανίας ποτών.
Παράλληλα με τα προβλήματα στην παραγωγή, ο χυμός πορτοκαλιού αντιμετωπίζει την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες. Για παράδειγμα:
- Πολλοί αποφεύγουν τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θεωρώντας τα λιγότερο υγιεινά.
- Η αγορά έχει πλημμυρίσει από εναλλακτικές επιλογές, όπως το τσάι, ο καφές, τα ενεργειακά ποτά και τα εμφιαλωμένα νερά.
- Καθώς οι οικογένειες μικραίνουν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι, η συνολική κατανάλωση χυμού μειώνεται.
Η βιομηχανία μπορεί να προσαρμοστεί, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να ανακτήσει τη “χρυσή εποχή” της δεκαετίας του ’90, όταν ο χυμός πορτοκαλιού ήταν βασικό προϊόν σε κάθε σπίτι.