Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις ενισχύουν το λευκό κρασί

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΟι αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις ενισχύουν το λευκό κρασί
spot_img

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή κρασιού αλλά φέρνει και ένα πλεονέκτημα.

    Οι αλλαγές στις τάσεις άλλα και κλιματική αλλαγή, πρόκειται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τον ειδικό στο κρασί Christophe Chateau, ο οποίος μίλησε την περασμένη Πέμπτη στα εγκαίνια του φετινού Eat Festival στο Tour & Taxis στις Βρυξέλλες, στο Eureporter.

     Η δημοφιλής ετήσια εκδήλωση στοχεύει να παρουσιάσει την καλύτερη κουζίνα από τις Βρυξέλλες αλλά και το ευρύτερο Βέλγιο, καθώς και κρασιά από το Μπορντό. Ο Chateau, διευθυντής επικοινωνίας στο Conseil Interprofessionnel Du Vin De Bordeaux με έδρα το Μπορντό, είπε στον ιστότοπο ότι η παραγωγή λευκού κρασιού στο Μπορντό αυξανόταν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το κόκκινο κρασί, για το οποίο η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλο τον κόσμο. «Οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο κρέας και αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στην παραγωγή και την κατανάλωση λευκού κρασιού», είπε.

    Το κόκκινο κρασί εξακολουθεί να αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής στο Μπορντό. Περίπου το 85% της παραγωγής της περιοχής είναι κόκκινο, ακολουθούμενο από το λευκό με 11% ενώ το ροζέ κρασί αντιπροσωπεύει το 4%, είπε. Όμως, σημείωσε πως εκτιμάται ότι είναι τέτοια η ταχεία αύξηση της δημοτικότητας των λευκών του Μπορντό που μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια η παραγωγή κόκκινου κρασιού στο Μπορντό θα μπορούσε να μειωθεί στο 80%.

    Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού, είπε, με πολλούς αμπελουργούς να «φοβούνται» από την πρόσφατη τάση των βίαιων καιρικών φαινομένων (El Nino). Είπε ότι καταιγίδες, ο παγετός και οι έντονες βροχοπτώσεις εκτός εποχής, εμφανίζονται τώρα με πολύ πιο τακτική συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν και ο αντίκτυπος στην παραγωγή κρασιού ήταν «μεγάλος». Και πρόσθεσε: «Η παραγωγή κρασιού, σήμερα, είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι στο παρελθόν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θυμηθείτε ότι οι οινοπαραγωγοί είναι έξω στα χωράφια όλη μέρα, οπότε τα βλέπουν όλα αυτά από πρώτο χέρι». Τα καλά νέα, πρόσθεσε, είναι ότι γενικά τα πιο ξηρά και πιο ζεστά καλοκαίρια, όπως αυτά που έχει δει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε καλύτερης ποιότητας κρασιά.

    Σημείωσε ότι το Βέλγιο παράγει επίσης τώρα οίνο καλής ποιότητας και ιδιαίτερα αφρώδη. Ένα καλό vintage, είπε, είναι τώρα πιο συχνό και τακτικό από ό,τι τα περασμένα χρόνια. Το Βέλγιο, παρά το μέγεθός του, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το κρασί Μπορντό, αντιπροσωπεύοντας 23 εκατομμύρια φιάλες ετησίως (90% εκ των οποίων είναι κόκκινο). Κορυφαία θέση κατέχει η Κίνα με 38 εκατομμύρια μπουκάλια εξαγωγών κρασιού Μπορντό ετησίως, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 30 εκατομμύρια φιάλες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα