Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξαγωγές: “Χρυσές” οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών ειδών αρτοποιίας στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΕξαγωγές: "Χρυσές" οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών ειδών αρτοποιίας στις ΗΠΑ
spot_img

Σταθερά αυξητική πορεία εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές του κλάδου των παρασκευασμάτων αρτοποιίας στις ΗΠΑ

Στην 22η θέση των προμηθευτών αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 0,3%. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε «έρευνα αγοράς για τον κλάδο των παρασκευασμάτων αρτοποίίας στις ΗΠΑ» του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη «οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η αξία του το 2021 να έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017 (από 7,8 εκατ. δολάρια το 2017, σε 24,6 εκατ. δολάρια το 2021).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ προέρχεται από τις όμορες χώρες του Καναδά και του Μεξικό. Αθροιστικά, από τις δύο χώρες προέρχεται, σχεδόν, το 70% του συνόλου των εισαγωγών της κατηγορίας στις ΗΠΑ ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 22η θέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως σημειώνεται, παρουσιάζει «η εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών μειγμάτων και ζυμαριών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και μπισκοτοποιίας (Κλάση HS 190120).

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές εξαγωγές των πρώτων υλών για την παραγωγή αρτοπαρασκευασμάτων (ζυμάρια και άλλα μείγματα) αυτές ανήλθαν από 40 χιλ. δολάρια το 2017, σε 529 χιλ. δολάρια το 2021. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των εισαγωγών της κλάσης HS 190120 (0,14%), οι ελληνικές εξαγωγές στην εν λόγω κατηγορία εμφανίζουν καλές προοπτικές ανάπτυξης» όπως υπογραμμίζεται.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι εισαγωγές προϊόντων αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ κινούνται σταθερά ανοδικά την τελευταία πενταετία. Πιο συγκεκριμένα, από 4,9 δις δολάρια το 2017, ανήλθαν σε 7,5 δις δολάρια το 2021.

Γενικά Χαρακτηριστικά

Αν και ο κλάδος των παρασκευασμάτων αρτοποιίας (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας) γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, είναι ενδιαφέρον ότι σε αυτόν δεν δραστηριοποιούνται μεγάλες επώνυμες εταιρείες, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των πωλήσεων προέρχεται από εταιρείες μεσαίου μεγέθους για τα δεδομένα της αγοράς.

Το καταναλωτικό κοινό στις ΗΠΑ προσελκύεται ιδιαίτερα από τα φρέσκα τρόφιμα, εκτιμώντας, όλο και περισσότερο για λόγους υγείας και ευεξίας, τα προϊόντα που παρασκευάζονται με φρέσκα συστατικά.

Επιπλέον, ενώ τα προϊόντα ζύμης αποτελούν τη μεγαλύτερη υποκατηγορία, οι πωλήσεις του συσκευασμένου και μη, πλατέως άρτου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για την ξένη κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει άρτους, όπως οι τορτίγιες και οι πίτες (ελληνικής, αραβικής και άλλων προελεύσεων), αλλά και στην ένταξη των παρασκευασμάτων αρτοποιίας στο μενού των εστιατορίων.

Αναλυτικά η έρευνα:

https://agora.mfa.gr/infofiles/%CE%9F%20%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82%20%CE%97%CE%A0%CE%91%203%20us.pdf

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα