Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιδρύθηκε η εξαγωγική εταιρεία «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ»,

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΙδρύθηκε η εξαγωγική εταιρεία «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ»,
spot_img

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ το ΔΣ της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ», στην οποία συμμετέχουν 33 υγιείς αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Ορεστιάδα μέχρι και την Κρήτη, και το μετοχικό κεφάλαιό της ανέρχεται στις 365.000 ευρώ.

Ως μια απολύτως αναγκαία πρωτοβουλία, προκειμένου η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντών να μετουσιωθεί σε πραγματικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας έτσι και αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών της χώρας μας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ», που έγινε με πρωτοβουλία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία της σήμερα, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε απόψε στην 88η ΔΕΘ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν θέλουμε να επενδύσουμε πραγματικά στον πρωτογενή τομέα και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια τους και να δημιουργήσουμε την πραγματικά υπεραξία από την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, «ώστε να αναδείξουμε τα προϊόντα που φέρνουν προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσουμε έτσι ουσιαστικά προοπτική για τον πρωτογενή τομέα και κυρίως να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναφέρονται, αλλά και βεβαίως την εθνική μας οικονομίας», υπογράμμισε.

Καλή επιτυχία στο τολμηρό και δύσκολο εγχείρημα-Το ΥΠΑΑΤ συμπαραστάτης σας

Ως «τολμηρό» και «δύσκολο» χαρακτήρισε το εγχείρημα της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ», ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος και ευχόμενος καλή επιτυχία διαβεβαίωσε ότι όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που θα αναλαμβάνει και θα «τρέχει».

Κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση, ο κ. Στρατάκος επισήμανε ότι η πρωτοβουλία ίδρυσης της εξαγωγικής εταιρίας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ», μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα μας και να οδηγήσει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε νέες αγορές.

Εκφράζοντας τη χαρά και την αισιοδοξία του για την έναρξη αυτού του εγχειρήματος, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτό βήμα που επιχειρείται από τους μεγάλους συνεταιρισμούς της χώρας μας, οι οποίοι άντεξαν διαχρονικά, αναπτύχθηκαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό εργαλείο».

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι με αυτήν την πρωτοβουλία θα δοθεί μία οργανωμένη διέξοδος στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και θα δημιουργηθεί μία νέα βάση στοχευμένων συνεργειών και δράσεων μεταξύ ΥΠΑΑΤ και οργανωμένων αγροτών. «Ήταν κάτι που έλειπε από τη χώρα μας, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεργατικών σχημάτων, καθώς, όπως είπε «η λειτουργία τους συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας και η σύνδεση αυτή αντανακλά στο οικοσύστημα της αγροδιατροφής, παρέχοντας με επιτυχία το αίσθημα της επάρκειας των τροφίμων καθώς και της ασφαλούς κατανάλωσής τους».

Όπως εξήγησε, τα συνεργατικά σχήματα ενισχύουν τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας, παράγουν αξία και ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα και την εξαγωγική ικανότητα των μελών τους και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, αναμφίβολα, υπηρετεί η ΕΘΕΑΣ και για αυτό το ΥΠΑΑΤ βρισκόμαστε στο πλευρό της, ως συνεργάτης, ως θεσμικός συνομιλητής, ως συνοδοιπόρος, σε κάθε προσπάθεια, όπως αυτή που πραγματοποιεί σήμερα».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σήμερα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στη χώρα μας είναι 1107 και τα μέλη αυτών είναι 134.697, ενώ οι οργανώσεις και οι ομάδες παραγωγών είναι 964, με 48.686 μέλη. «Στόχος μας είναι οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα συνεταιριστικό οικοσύστημα σταθερό και δυνατό», επισήμανε ο κ. Στρατάκος ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργάζεται συστηματικά για να ενισχύσει το πλαίσιο και να εξασφαλίσει τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που απαιτούνται, ώστε τα προϊόντα της ελληνικής γης να κατακτήσουν τον κόσμο με πρόσταγμα την ποιότητα, τη γεύση και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της υγείας των καταναλωτών.

Μάλιστα, όπως είπε «τα αποτελέσματα της απρόσκοπτης και μεθοδικής αυτής προσπάθειας τόσο του ΥΠΑΑΤ και των περιφερειών, όσο όμως και των Ελλήνων αγροτών, μεταποιητών και κυρίως των ελληνικών των αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, είναι εμφανή από την υψηλότατη συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, που σε αξία φτάνει σχεδόν τα 11 δις. ευρώ».

Περισσότερες από 60 οι αιτήσεις εισόδου των ελληνικών προϊόντων σε 15 χώρες ενδιαφέροντος

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Στρατάκος επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ από το 2016 μέχρι και σήμερα ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των Ελλήνων εξαγωγέων έχει καταθέσει τα τελευταία πάνω από 60 αιτήσεις με τους αντίστοιχους τεχνικούς φακέλους σε 15 χώρες ενδιαφέροντος. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν κυρίως τα εξής προϊόντα: ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα, φράουλες, φρέσκα σύκα, σπόρους βαμβακιού και βερίκοκα.

Οπως διευκρίνισε, ειδικότερα για το ακτινίδιο, η υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ έχει καταθέσει αίτημα για την πρόσβαση του σε 14 χώρες. Η αγορά για το ελληνικό ακτινίδιο έχει ανοίξει κατόπιν διαπραγματεύσεων σε οκτώ από αυτές δηλαδή σε Ταϊλάνδη, Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Βραζιλία, Αργεντινή και Ισραήλ, ενώ με τις υπόλοιπες δηλαδή Ιαπωνία, Μεξικό, Ταϊβάν, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Βιετνάμ, συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Για τα ελληνικά μήλα έχει γίνει αίτημα πρόσβασης σε έξι χώρες εκ των οποίων η αγορά έχει ανοίξει στο Ισραήλ και στην Ινδία, ενώ με τις ΗΠΑ, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Για τα ελληνικά πορτοκάλια – εσπεριδοειδή έχει κατατεθεί αίτημα σε έξι χώρες Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Κορέα, Ισραήλ εκ των οποίων έχει ανοίξει η αγορά στο Ισραήλ και η διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο με την Κίνα και την Ινδία.

Για τα ελληνικά φρέσκα σύκα έχει γίνει αίτημα πρόσβασης στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ για τα ελληνικά βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα και φράουλες, έχουν κατατεθεί οι τεχνικοί φάκελοι και «είμαστε σε αναμονή, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν», διευκρίνισε.

Για τα ελληνικά σταφύλια το ελληνικό αίτημα προς τη Νότια Αφρική βρίσκεται σε τελικό στάδιο ενώ βρίσκεται σε αναμονή στην Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν και την Κίνα, όπως σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήρε τη συμβολή και στήριξη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, ιδίως της Τράπεζας Πειραιώς, που όπως είπε χαρακτηριστικά «θέτει τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στον πυρήνα των δράσεών της και μέσω των επενδυτικών εργαλείων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρει, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να υιοθετήσουν σύγχρονες τεχνολογίες, να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές. Το ίδιο ισχύει επίσης και με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν με σκοπό την ανάπτυξη και ενδυνάμωσή τους».

Σε 33 οι συστρατευόμενοι που ίδρυσαν την «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ»

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ το διοικητικό συμβούλιο της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ», στην οποία συμμετέχουν 33 υγιείς αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Ορεστιάδα μέχρι και την Κρήτη,και το μετοχικό κεφάλαιό της ανέρχεται στις 365.000 ευρώ.

Κύριοι μέτοχοι στο νέο εταιρικό σχήμα είναι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, η Venus Growers με ειδίκευση στην παραγωγή ακτινιδίων, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που παράγει τα ροδάκινα Velvita, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων που παράγει τη φέτα Καλαβρύτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου, ο οποίος διαθέτει εργοστάσια παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών (ΑΜΦΙΓΑΛ), επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιών, πρώτων υλών για ζωοτροφές (μηδική), παραγωγής ζωοτροφών και ξήρανσης καλαμποκιού.

Οπως γνωστοποίησε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), στους πρώτους στόχους που τέθηκαν συμπεριλαμβάνεται το ότι η οργάνωση της εταιρείας θα είναι καθαρά επαγγελματική και οι στοχεύσεις της θα είναι σε ομαδοποιημένα προϊόντα, όπως μεταξύ άλλων τα ακτινίδιο, γαλακτοκομικά προϊόντα, εσπεριδοειδή και ελιές.

Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε ως πολύ χρήσιμο εργαλείο τη μελέτη που προηγήθηκε της ίδρυσης της εταιρείας και μιλώντας για την απόφαση της ίδρυσης, είπε ότι αυτή λήφθηκε με γνώμονα να «πετύχουμε την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των παραγόμενων προϊόντων από τους Έλληνες αγρότες», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το 55% των εξαγωγών στα οπωροκηπευτικά είναι σε χώρες πάρα πολύ χαμηλού εισοδήματος και τόνισε «δυστυχώς απουσιάζουμε από τις χώρες που έχουν υψηλά εισοδήματα και καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Και για να σε βάλουν μέσα αυτές οι χώρες, πρέπει να έχει την κρίσιμη μάζα και ένα καλάθι προϊόντων για μεγιστοποίηση κερδοφορίας και ικανοποίηση πελατών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι ξένες αγορές είναι έτοιμες για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία τυγχάνουν αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας, ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε ότι«πρέπει εμείς οι ίδιοι να άρουμε τις αδυναμίες μας, μερικές από τις οποίες είναι η έλλειψη οργανωμένων εμπορικών τμημάτων και άλλες κακές νοοτροπίες που είναι προϊόν της διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος και της απώλειας εμπιστοσύνης προς το οργανωμένο σύνολο. Δυστυχώς έχουμε προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας, κακές συσκευασίες και φυσικά έχουμε ευκαιριακή παρουσία στις αγορές».

Έτσι, επισημαίνοντας ότι μέσω της εξαγωγικής εταιρείας στόχος είναι η επιτυχής είσοδο των ελληνικών προϊόντων σε αγορές υψηλού «κύρους», ο κ. Γιαννακάκης κάλεσε τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να γίνουν μέλη συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών, προκειμένου όπως είπε «να επωφεληθούν οι ίδιοι, αυξάνοντας το εισόδημά τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο