Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Περαιτέρω καθυστέρηση της αναθεώρησης του κανονισμού για τα χημικά

ΑρχικήΝέαΕΕ: Περαιτέρω καθυστέρηση της αναθεώρησης του κανονισμού για τα χημικά
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί κι άλλο την αναθεώρηση του κανονισμού για τα χημικά, λόγω ρήξης μεταξύ των σοσιαλιστών και των κεντροδεξιών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα. 

Η αναθεώρηση του κανονισμού για την αξιολόγηση και την έγκριση χημικών ουσιών (REACH) ανακοινώθηκε ως μέρος της στρατηγικής της Επιτροπής για τα χημικά προϊόντα για την αειφορία και είχε αρχικά σχεδιαστεί για τα τέλη του 2022.

Ωστόσο, η ασυμφωνία δύο ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Σοσιαλιστών και των κεντροδεξιών (ΕΛΚ) αναφορικά με το ζήτημα, καθυστερεί κι άλλο την εφαρμογή του.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, το νέο πλαίσιο, το οποίο θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών, από φυτοφάρμακα έως πολυμερή που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πλαστικών υλικών, αναμένεται τώρα να έρθει το 2023.

Η τροπολογία  αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση των κανόνων της ΕΕ για τα χημικά με τη φιλοδοξία της Επιτροπής για ασφαλή και βιώσιμα χημικά προϊόντα και υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ο REACH εφαρμόζεται στο πλαίσιο της επερχόμενης Πρωτοβουλίας για Βιώσιμα Προϊόντα (SPI).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αντιμετωπίσει την «παρουσία επικίνδυνων ουσιών» σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, παρά τις προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία ότι θα μπορούσε να έλθει σε σύγκρουση με την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των χημικών προϊόντων.

Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, οι Σοσιαλιστές και το ΕΛΚ δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα, με τους πρώτους να επιμένουν στην άμεση αναθεώρηση του κανονισμού, θεωρώντας την  «κρίσιμης σημασίας» για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη χημική στρατηγική για την αειφορία, αλλά και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Από την άλλη, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) υποστηρίζει την κατάργηση του REACH, με βασικά επιχειρήματα την ενεργειακή κρίση και τις πιέσεις που δέχεται επί του παρόντος η βιομηχανία. Ως εκ τούτου, ζητά να ελαφρυνθεί το βάρος των επιχειρήσεων, επικαλούμενο ένα ρυθμιστικό μορατόριουμ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η πρόβλεψη είναι πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο αντίπαλων- επί του θέματος- πολιτικών ομάδων, πως ο κανονισμός θα αργήσει να εφαρμοστεί για ακόμα περισσότερο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα