Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα βιολογικά τρόφιμα – Πρέπει να εμπιστευόμαστε το λογότυπο;

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή νομοθεσία για τα βιολογικά τρόφιμα – Πρέπει να εμπιστευόμαστε το λογότυπο;
spot_img

Πως διαχειρίζεται η Ευρώπη την παραγωγή και διάθεση των βιολογικών προϊόντων

Το λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, αν και είναι καλά αναγνωρισμένο από τους καταναλωτές, δεν εμπνέει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης, όπως φαίνεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Strength2Food.  Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα βιολογικής παραγωγής παραγωγής. Ακολουθούν πληροφορίες, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του συστήματος βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη συνολικά και στα κράτη μέλη.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της παραγωγής βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΔ AGRI) είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διαχείριση πολιτικών για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων στην Ευρώπη. Η ΓΔ AGRI διαχειρίζεται τη Ρυθμιστική Επιτροπή Βιολογικής Παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από τα κράτη μέλη, καθώς και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για τεχνικές συμβουλές.

Η διενέργεια επίσημων ελέγχων στη βιολογική παραγωγή είναι ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ΓΔ SANTE). Για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή βιολογικών τροφίμων είναι εναρμονισμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ΓΔ SANTE αξιολογεί εάν τα κράτη μέλη ακολουθούν τους κανόνες για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων.

Πολιτείες – μέλη

Αν και ο νόμος και οι πολιτικές για τη βιολογική παραγωγή αναπτύσσονται σε επίπεδο ΕΕ, τα μεμονωμένα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία συστημάτων ελέγχου που παρακολουθούν την τήρηση των προτύπων. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να δημιουργήσουν δημόσια, ιδιωτικά ή μικτά συστήματα ελέγχου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι φορείς ελέγχου πρέπει να διαθέτουν την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και την υποδομή για να διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του οργανικού συστήματος. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές επιθεωρούν τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και ενεργούν όταν δεν πληρούνται τα πρότυπα. Επί του παρόντος, υπάρχουν 250 δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί ελέγχου που επιβλέπουν τη βιολογική παραγωγή σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Ρυθμίζονται οι εισαγωγές;

Τα βιολογικά τρόφιμα που παράγονται εκτός Ευρώπης βρίσκονται συχνά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όλο και περισσότερο σε υπαίθριες αγορές. Για να μπορούν να πωλούν προϊόντα με την ετικέτα «βιολογικό», οι χώρες εξαγωγής πρέπει να ενσωματώσουν τις αρχές της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα και τους κανόνες παραγωγής στους κανονισμούς τους. Επιπλέον, ο έλεγχος και η παρακολούθηση πρέπει να είναι ισοδύναμοι με εκείνους που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, η Ινδία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Τυνησία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία και η Δημοκρατία της Κορέας έχουν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ και, σε ετήσια βάση, υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις για τα συστήματα βιολογικής παραγωγής τους.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης;

Εάν ένας παραγωγός βιολογικών προϊόντων δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής, οι αρχές ελέγχου διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα αποσύρονται ή επανασυσκευάζονται χωρίς τη βιολογική ετικέτα και δεν διατίθενται στην αγορά ως τέτοια. Εάν ένας παραγωγός παραβλέπει τους κανόνες επανειλημμένα, ενδέχεται να του απαγορευτεί η πώληση βιολογικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ.

Πηγή: eufic

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα