Ειδοποίηση από EFSA και ECDC για έξαρση της Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με αλιευτικά προϊόντα.
Τα έτοιμα για κατανάλωση αλιευτικά προϊόντα, κυρίως ο καπνιστός σολομός, είναι η πιθανή πηγή μιας συνεχιζόμενης πολυκρατικής έξαρσης της Listeria monocytogenes, με σχεδόν 100 μολύνσεις από Listeria σε ένα ξέσπασμα που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε φέτος λένε οι εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε μια ταχεία αξιολόγηση επιδημικών εξάρσεων που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η επιδημία έπληξε την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, με αναφορές 17 εστιών και δύο θανάτων. Οι λοιμώξεις έχουν εκδηλωθεί κυρίως σε ηλικιωμένους.
Από 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Σουηδία ανέφερε την πρώτη το 2011. Η Γερμανία έχει τα περισσότερα με 45, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με 17 και την Ιταλία με 15. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε έναν ασθενή.
Οι προηγμένες τεχνικές μοριακής τυποποίησης προσδιόρισαν μια παραλλαγή της Listeria monocytogenes η οποία εντοπίστηκε στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει σύνδεση με δύο εγκαταστάσεις στη Λιθουανία κατά την ίδια περίοδο. Διαπιστώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές εισήγαγαν μολυσμένα αλιευτικά προϊόντα στις λιανικές αγορές της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η παραγωγή έχει σταματήσει σε ένα λιθουανικό εργοστάσιο, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο λοιμώξεων αλλά σύμφωνα με το ECDC είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα κρούσματα στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, ιδιαίτερα μεταξύ ανοσοκατασταλμένων και ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών, έως ότου όλες οι πηγές και οι χώροι μόλυνσης ελέγχθούν πλήρως. Τα στοιχεία σχετικά με τη διανομή μολυσμένων προϊόντων στην Αυστρία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμα.
Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC αναφέρουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον προσδιορισμό της προέλευσης της μόλυνσης. Αυτό θα επιτρέψει στις εθνικές αρχές να εφαρμόσουν στοχευμένα μέτρα ελέγχου και δράσεις μετριασμού. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την τήρηση ορθών πρακτικών παρασκευής, κανόνων υγιεινής και αποτελεσματικού ελέγχου της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών.
Συνιστάται στους καταναλωτές να διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες ψυγείων για να εμποδίσουν τον πιθανό πολλαπλασιασμό βακτηρίων όπως η Listeria που θα μπορούσε να είναι παρούσα σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.