Η μόλυνση από λύσσα μπορεί να είναι θανατηφόρα στους ανθρώπους σύμφωνα με ερευνητές
Η Ευρωπαϊκή εφημερίδα για την επιτήρηση, την επιδημιολογία, την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών Eurosurveillance, δημοσίευσε μελέτη για την περίπτωση γάτας που μολύνθηκε από τον ευρωπαϊκό ιό της λύσσας.
Οι εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν τη μόλυνση από EBLV-1 (λυσοϊός Αμβούργου) σε μια οικόσιτη γάτα στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, η γάτα άρχισε να εμφανίζει ανώμαλη συμπεριφορά στις 22 Οκτωβρίου 2024. Μια μέρα αργότερα, η γάτα έγινε επιθετική και μεταφέρθηκε στον τοπικό κτηνίατρο ο οποίος της συνταγογράφησε ηρεμιστικά και παυσίπονα. Λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς, η γάτα απομονώθηκε.
Οι ιδιοκτήτες της γάτας είπαν στον κτηνίατρο ότι μια νεκρή νυχτερίδα είχε βρεθεί στο σπίτι περίπου 3,5 εβδομάδες νωρίτερα, που πιθανώς τη σκότωσε η γάτα. Λόγω της έλλειψης βελτίωσης της συμπεριφοράς της γάτας με τη φαρμακευτική αγωγή και των χαρακτηριστικών κλινικών συμπτωμάτων μαζί με το ιστορικό επαφής με νυχτερίδα, ο κτηνίατρος υποψιάστηκε πιθανή μόλυνση από λύσσα. Το κρούσμα αναφέρθηκε στις ολλανδικές αρμόδιες αρχές, την Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA), τη Δημόσια Υπηρεσία Υγείας (GGD) και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) στις 24 Οκτωβρίου. Η γάτα που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της λύσσας σε ευθανασία.
Όπως και άλλοι ιοί λύσσας, ο EBLV είναι πιθανώς ικανός να μολύνει όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και μια μόλυνση μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η μετάδοση του EBLV στα θηλαστικά έχει περιγραφεί στην Ευρώπη: σε κουνάβι στη Γερμανία, πρόβατα στη Δανία και γάτες στη Γαλλία. Εκτός από τα ευρήματα σε γάτες το 2003 και το 2007, το EBLV ανιχνεύθηκε σε μια τρίτη γάτα στη Γαλλία το 2020. Θανατηφόρες περιπτώσεις μολύνσεων από EBLV σε ανθρώπους έχουν περιγραφεί το 1985 στη Ρωσία και στη Φινλανδία, το 2002 στη Σκωτία και στην Ουκρανία και το 2019 στη Γαλλία, όλα μετά από επαφή με νυχτερίδες
Οι συντάκτες της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η επιβεβαίωση μιας μόλυνσης από EBLV-1 σε μια οικόσιτη γάτα υπογραμμίζει ότι η επαγρύπνηση για τη λύσσα είναι απαραίτητη, επίσης σε χώρες απαλλαγμένες από την κλασική λύσσα, αλλά όπου το EBLV είναι ενδημικό στον πληθυσμό των νυχτερίδων. Για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του ιού σε άλλα (οικιακά) ζώα ή ανθρώπους, η αναγνώριση της κλινικής νόσου (ιδιαίτερα σε αρπακτικά όπως οι γάτες), η ταχεία εργαστηριακή διάγνωση και η έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ελέγχου είναι υψίστης σημασίας.
https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2025.30.10.2500154