Πρόσφατα συμπεράσματα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), καταδεικνύουν ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ειδικά στοχευμένη χρηματοδότηση προκειμένου να υπάρξει άμεσα επείγουσα βοήθεια για τα μέσα διαβίωσης και για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας.
“Σήμερα αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς κρίσεις τροφίμων σε πολλαπλά μέτωπα. Η πείνα και οι θάνατοι από πείνα, είναι μια πραγματικότητα του σήμερα. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται “, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ με τίτλο: «Δράση για την Υποστήριξη της Πρόληψης και του Τερματισμού της Πείνας Τώρα.»
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε τέσσερις χώρες (Αιθιοπία, Μαδαγασκάρη, Νότιο Σουδάν και Υεμένη) βιώνουν μια καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια και περισσότερο από 41 εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε ο QU. Η Μπουρκίνα Φάσο και η βορειοανατολική Νιγηρία αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.
Η εκδήλωση συγκλήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, του FAO, του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).
Ο Γενικός Διευθυντής του FAO δήλωσε ότι η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται, με τα ποσά της βοήθειας που διατέθηκαν και εκταμιεύθηκαν να υπολείπονται κατά πολύ των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες. Επιπλέον, από τη χρηματοδότηση που χορηγήθηκε, μόνο ένα μικρό μέρος επικεντρώθηκε στην προμήθεια βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τα μέσα διαβίωσης – κεντρική συνιστώσα οποιασδήποτε αποτελεσματικής στρατηγικής για την πρόληψη της πείνας, δήλωσε η QU.
Από τότε που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας για την πείνα τον Μάρτιο, ο FAO έχει βοηθήσει τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις έξι χώρες που έχουν οριστεί ως υψηλή προτεραιότητα από την ομάδα, και χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα.
Ο FAO δεσμεύεται επίσης να οικοδομήσει μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα για την προστασία, την αποκατάσταση και τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης ενόψει των απειλών που επηρεάζουν τη γεωργία, τη διατροφή, την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια των τροφίμων.
Ο FAO επισημαίνει τα επί τόπου στοιχεία που δείχνουν ότι η ανθρωπιστική στήριξη έκτακτης ανάγκης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική:
- Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Υεμένη αντιμετωπίζουν την επικείμενη απειλή να χάσουν τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους από ασθένειες των ζώων που μπορούν εύκολα να προληφθούν. Με μόλις 7 ευρώ, ο FAO μπορεί να εμβολιάσει και να αποπαρασιτώσει ένα μέσο κοπάδι πέντε προβάτων ή αιγών στην Υεμένη, προστατεύοντας έτσι περιουσιακά στοιχεία αξίας 429 ευρώ στην τοπική αγορά.
- Στο Νότιο Σουδάν, ο FAO παρείχε βασικές πακέτα βιοπορισμού σε 545.000 οικογένειες, διανέμοντας σπόρους δημητριακών και λαχανικών, καθώς και αλιευτικά κιτ, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή προσφορά θρεπτικών τροφίμων για σχεδόν 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
- Στην Μπουρκίνα Φάσο και τη Βόρεια Νιγηρία, ο FAO ήταν σε θέση να παράσχει σπόρους, μετρητά και άλλες χρονικά δεσμευμένες προσφορές, σε περισσότερους από 700 000 ανθρώπους. Άλλοι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την κρίσιμη φύτευση της κύριας σεζόν φέτος, επειδή τα κονδύλια που διατέθηκαν για αυτό το σκοπό δεν ήταν επαρκή.
- Η παροχές στους αγρότες στη Μαδαγασκάρη σε μετρητά και ανθεκτικούς στην ξηρασία σπόρους, τους επιτρέπει να παραμείνουν στη γη τους, να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα, να κερδίσουν το δικό τους εισόδημα και να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους τρέφονται και εκπαιδεύονται καλά.
Στις έξι χώρες προτεραιότητας, στις οποίες επικεντρώνεται η ειδική ομάδα, ο FAO έχει λάβει λιγότερο από το ένα τέταρτο των πόρων που απαιτούνται για τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης ώστε να προσφέρει τα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Ωστόσο, πολλές περισσότερες χώρες και περιφέρειες αντιμετωπίζουν επίσης την αυξανόμενη απειλή οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.
Μεταξύ αυτών για τους οποίους ενδιαφέρεται ο FAO είναι:
- Η Αϊτή, όπου τα μέσα διαβίωσης απειλούνται από την COVID-19, την ανασφάλεια, τους σεισμούς, τις ασθένειες των ζώων και την οικονομική αστάθεια.
- Το Αφγανιστάν, όπου ένας στους τρεις Αφγανούς ήταν ήδη εξαιρετικά επισφαλής ως προς τα τρόφιμα και όπου οι βασικές υπηρεσίες απειλούνται·
- Η Ανατολική Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή για τρίτη συνεχόμενη σεζόν με λιγοστές βροχοπτώσεις για τις καλλιέργειες και τα ζώα, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια.
Ο QU κάλεσε για επείγουσα κλιμάκωση των προληπτικών δράσεων, όπως και στις περσινές προσπάθειες του FAO και των εταίρων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της ακρίδας της ερήμου, αποτρέποντας τεράστιες απώλειες βασικών καλλιεργειών και ζώων αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, προστατεύοντας την επισιτιστική ασφάλεια πάνω από 36 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ανέφερε ότι η ανθρωπιστική κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τις σχετικές δηλώσεις πείνας πριν αναλάβει δράση, προσθέτοντας ότι για να αποφευχθεί πραγματικά ο λιμός, απαιτείται ανθρωπιστική βοήθεια για να μετασχηματιστούν τα συστήματα γεωργικών τροφίμων και να οικοδομηθεί ανθεκτικότητα για τους πιο ευάλωτους.
“Πρέπει να συνεργαστούμε για να μετασχηματίζουμε τα συστήματα γεωργικών τροφίμων μας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα”, δήλωσε τέλος ο Γενικός Διευθυντής του FAO.