Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φοινικέλαιο: Σε ιστορικό υψηλό η τιμή – Μειωμένη παραγωγή, αυξημένη ζήτηση

ΑρχικήΝέαΦοινικέλαιο: Σε ιστορικό υψηλό η τιμή – Μειωμένη παραγωγή, αυξημένη ζήτηση
spot_img

Ανησυχία υπάρχει από την πλευρά της Ινδονησιακής Ένωσης Φοινικέλαιου (GAPKI) ότι φέτος η παραγωγή φοινικέλαιου δε θα μπορέσει να καλύψει την ιδιαίτερη αυξημένη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικά την ώρα που οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού.

Παραδοσιακά, η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής φοινικέλαιου στον κόσμο, παράγοντας περίπου 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αριθμός, ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς.

Η ετήσια παραγωγή τείνει να κορυφώνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής φέτος δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, δημιουργώντας ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι ελπίζουν ότι αυτό θα έχει πραγματοποιηθεί το μήνα Οκτώβριο που φτάνει στο τέλος του. Διαφορετικά, η πτώση στην παραγωγή για το 2021 είναι δεδομένη.

“Φέτος η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ ασυνήθιστη για το τρίτο τρίμηνο και επηρεάζει διάφορες μεγάλες φυτείες. Κάποιοι λένε ότι είναι αποτέλεσμα της ξηρασίας του Ελ Νίνιο το 2019. Ανεξάρτητα από τον λόγο, όμως, η πτώση της παραγωγής είναι ανησυχητική, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι έχει μπει ούτως ή άλλως φρένο στην αύξηση της ινδονησιακής παραγωγής δεδομένου ότι δεν είχαμε νέες φυτείες τα τελευταία 10 χρόνια”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ινδονησιακής Ένωσης Φοινικέλαιου, Togar Sitanggang κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης του Συμβουλίου Μαλαισιανού Φοινικέλαιου (MPOC).

“Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να χαθούν ορισμένες σημαντικές ευκαιρίες, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει γρήγορα και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει οικονομική ανάπτυξη σχεδόν για όλες τις χώρες σε σύγκριση με το 2020. Πιθανότατα, αυτή η ανάκαμψη θα σημάνει επιστροφή της ζήτησης καθώς επίσης, αυξημένη ζήτηση για φοινικέλαιο”, συνέχισε.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, η Μαλαισία, αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα τον τελευταίο καιρό, με τα ανεξέλεγκτα κρούσματα κορονοϊού να αναγκάζουν τη χώρα να κλείσει τα σύνορά της στους ξένους – συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών – εργαζομένων από τους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανία φοινικελαίου. Ωστόσο, ο Sitanggang πιστεύει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει αφού η Μαλαισία μόλις ενέκρινε την είσοδο 32.000 εργατών από ξένες χώρες για να εργαστούν σε φυτείες, σε μια προσπάθειά της να πάρει τα πάνω της η χαμηλή παραγωγή.

“Πάντως, ακόμα και αν η παραγωγή φοινικέλαιου της Μαλαισίας ανακάμψει, η Ινδονησία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και δεδομένου ότι έχουμε δει πολύ μεγάλη ζήτηση για φοινικέλαιο τους τελευταίους δύο μήνες, ίσως, τελικά, η συνολική παραγωγή και των δύο χωρών να μην είναι σε θέση να καλύψει την αυξημένη ζήτηση”, προειδοποίησε ο Sitanggang.

Τόνισε δε πως “σε αυτή οφείλεται η συνεχής άνοδο στην τιμή του φοινικέλαιου, η οποία μέχρι στιγμής έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία της, δηλαδή πάνω από 1.207 δολάρια και πιστεύουμε ότι αυτές οι υψηλές τιμές θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του 2022”, είπε. Ελπίζει δε πως η Ινδονησία θα μπορέσει, τελικά, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περίστασης, μιας και δε “λαβώθηκε” από τον κορονοϊό, όπως η Μαλαισία, ενώ ακολουθεί αυστηρούς κανονισμούς, ώστε να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εταιρειών παραγωγής.

Την ίδια στιγμή έχει μειωθεί η ζήτηση από την Ινδία, μία από τις παραδοσιακά μεγαλύτερες αγορές φοινικελαίου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού αφού υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων, η οποία έφερε lockdown (και) στις βιομηχανίες τροφίμων και τουρισμού όπου το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται περισσότερο.

Ο Sitanggang εκτίμησε ότι οι συνολικές εξαγωγές αργού ινδονησιακού φοινικέλαιου θα μειωθούν κατά 54,4% συγκριτικά με πέρυσι και αυτό θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των ποσοτήτων που λαμβάνει η Ινδία. Ωστόσο, επειδή την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση ζήτησης εξευγενισμένου φοινικέλαιου, ελπίζει ότι τελικά, οι συνολικές εξαγωγές της Ινδονησίας θα έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με πέρυσι, σημειώνοντας, ίσως και μικρή ανάπτυξη της τάξης του 1%.

Πηγή: foodnavigator-asia.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα