ΑρχικήΝέαFoodwatch: Καταγγέλλει την καθυστέρηση απαγόρευσης του μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά

Foodwatch: Καταγγέλλει την καθυστέρηση απαγόρευσης του μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά

3 λεπτά ανάγνωσης

Στατιστικά αποκαλύπτουν σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Η οργάνωση προστασίας καταναλωτών Foodwatch εκφράζει έντονη αντίδραση απέναντι στην εκ νέου αναβολή της πολυαναμενόμενης νομοθεσίας για τον περιορισμό του μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά. Παρά την ομολογία του υφυπουργού Karremans ότι η ανάγκη για νομικούς περιορισμούς είναι επιτακτική, η εφαρμογή τους μετατίθεται για το 2026, εντείνοντας την κριτική για κρατική αδράνεια σε ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί ήδη από το 2022.

- Advertisement -

Η πρόσφατη δημοσίευση της έβδομης έκδοσης του Monitor Child Marketing for Food Products από τον οργανισμό Panteia επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά παραμένουν εκτεθειμένα σε διαφημιστικά μηνύματα για τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία. Η Foodwatch επισημαίνει ότι, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις, η σημερινή κατάσταση παραμένει απαράλλακτη και απαιτεί άμεση κρατική παρέμβαση.

Η ρύθμιση του μάρκετινγκ βασίζεται ακόμη στην αυτορρύθμιση της ίδιας της βιομηχανίας τροφίμων μέσω του Ιδρύματος Κώδικα Διαφήμισης, κάτι που αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Η Foodwatch έχει ήδη καταθέσει πάνω από 200 καταγγελίες, κυρίως για παράνομη χρήση γνωστών παιδικών χαρακτήρων σε συσκευασίες, ενώ το σύστημα εποπτείας είναι ασαφές, χωρίς κυρώσεις και με περιορισμένο έλεγχο.

- Advertisement -

Το νέο Παρατηρητήριο Παιδικού Μάρκετινγκ δείχνει ότι σχεδόν το 40% των βίντεο στο YouTube περιέχουν διαφημίσεις τροφίμων, με τα μισά από αυτά να μην πληρούν τα διατροφικά πρότυπα. Παράλληλα, 18 από τα 20 εξετασθέντα αθλητικά γεγονότα εμφάνισαν χορηγίες από 37 μάρκες τροφίμων – ένα μήνυμα που φτάνει στα παιδιά έμμεσα αλλά αποτελεσματικά.

Περίπου οι μισοί ενήλικες Ολλανδοί είναι υπέρβαροι, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στους νέους. Το 11% των παιδιών κάτω των 12 ετών αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

- Advertisement -

Η Foodwatch καλεί σε άμεση νομική απαγόρευση του μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων για όλα τα άτομα κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως του αν οι διαφημίσεις στοχεύουν άμεσα ή έμμεσα στα παιδιά. Η επιρροή μέσω influencers, αθλητικών διοργανώσεων ή ακόμη και κινηματογραφικών προβολών δεν μπορεί να αγνοείται.

Με βάση υπολογισμούς της Panteia, ετησίως δαπανώνται περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για μάρκετινγκ τροφίμων, εκ των οποίων το 80% αφορά προϊόντα που δεν εντάσσονται στις υγιεινές διατροφικές κατηγορίες. Η έκθεση εγκεφάλων παιδιών σε τέτοια ερεθίσματα ενισχύει την υπερκατανάλωση, όπως έχουν δείξει ειδικοί σε θέματα διατροφής και παιδικής υγείας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αντισώματα γρίπης Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής – Τι έδειξαν οι αναλύσεις στο γάλα

Οι επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα του H5N1 σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.

Listeria στα RTE τρόφιμα: Ο φάκελος που θα ζητά ο ΕΦΕΤ στους ελέγχους μετά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2895

Από την 1η Ιουλίου 2026 οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση θα πρέπει να διαθέτουν τεκμηριωμένο φάκελο για τη Listeria monocytogenes. Τι προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/2895 και ποια στοιχεία θα ζητά ο ΕΦΕΤ κατά τους επίσημους ελέγχους

Εκθέσεις βιωσιμότητας επιχειρήσεων: Τι αλλάζει με τα αναθεωρημένα ESRS και το νέο εθελοντικό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα πρότυπα ESRS, μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, ενώ εισάγει νέο εθελοντικό πρότυπο για επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD.