ΑρχικήΝέαΦούρνοι «Χωριάτικο»: Το κατάστημα στον Κηφισό, οι «αχυράνθρωποι» και το δίκτυο των...

Φούρνοι «Χωριάτικο»: Το κατάστημα στον Κηφισό, οι «αχυράνθρωποι» και το δίκτυο των 100 εκατ. ευρώ

Περισσότερες από 400 εταιρείες και οφειλές άνω των 100 εκατ. ευρώ εξετάζονται στην υπόθεση Γιαννακόπουλου.

5 λεπτά ανάγνωσης

Νέα στοιχεία ήρθαν σήμερα στο φως, για την υπόθεση φοροδιαφυγής που συνδέεται με την αλυσίδα αρτοποιείων «Χωριάτικο» μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία Άγγελου Γιαννακόπουλου. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξετάζει εκατοντάδες εταιρείες, με την εκτιμώμενη ζημία για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς να υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 50, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Pizza Fan: Με πούλμαν στην Ευελπίδων οι δεκάδες κατηγορούμενοι – Στον ανακριτή σήμερα οι πρώτοι δέκα

- Advertisement -

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε ότι ελέγχονται περισσότερες από 400 εταιρείες και ότι η πολυμηνιαία έρευνα επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των πραγματικών προσώπων πίσω από τις εταιρικές δομές. Άλλα δημοσιεύματα ανεβάζουν τον αριθμό των εξεταζόμενων εταιρειών περίπου στις 520. Η διαφοροποίηση αποτυπώνει διαφορετικά στάδια καταγραφής, χωρίς να μεταβάλλει το αντικείμενο της έρευνας για τις οικονομικές συναλλαγές και τις οφειλές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπόθεση Λιόλιου: Η Coffee Island παίρνει αποστάσεις από τις σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου

- Advertisement -

Ο ερευνώμενος μηχανισμός φέρεται να χρησιμοποιούσε εταιρείες περιορισμένης διάρκειας, οι οποίες συγκέντρωναν έσοδα από καταστήματα εστίασης και στη συνέχεια διέκοπταν τη δραστηριότητά τους αφήνοντας φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ως διαχειριστές εμφανίζονταν παρένθετα πρόσωπα, ενώ οι αρχές επιχειρούν να τεκμηριώσουν ποιος ασκούσε τον πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων και των οικονομικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, το κατάστημα Sfoliata Store στη λεωφόρο Κηφισού φέρεται να χρησιμοποιούνταν ως σημείο συναντήσεων και συντονισμού των εμπλεκομένων. Παράλληλα, ορισμένοι συλληφθέντες φέρονται να έχουν καταθέσει ότι δέχθηκαν, έναντι χρηματικής αμοιβής, να εμφανίζονται ως διαχειριστές εταιρειών, παρότι δεν ασκούσαν την πραγματική διοίκησή τους. Κατά τις έρευνες έχουν εντοπιστεί επίσης 200.000 ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Νέες λεπτομέρειες προκύπτουν και για την επιχείρηση σύλληψης του Άγγελου Γιαννακόπουλου. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχους σε καταστήματά του σε νησί του Αιγαίου, με σκοπό να τον παραπλανήσουν σχετικά με την έκταση της έρευνας και να διευκολύνουν την επιστροφή του από το Ντουμπάι. Ο επιχειρηματίας φέρεται στη συνέχεια να επιχείρησε να διαφύγει μέσω Αλβανίας, έχοντας απενεργοποιήσει τα κινητά του τηλέφωνα. Αλλά συνελήφθη την Κυριακή στην περιοχή των Ιωαννίνων, . Η αστυνομική επιχείρηση επισπεύστηκε μετά την ενημέρωση για την οδική αναχώρησή του. Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε επίσης σε ταξίδι του στο Ντουμπάι παρά την επιβληθείσα απαγόρευση εξόδου, με τις συνθήκες μετακίνησής του να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Οι εκτιμήσεις επιμερίζουν τις φερόμενες οφειλές σε περισσότερα από 55 εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ και περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικών εισφορών. Η επαλήθευσή τους απαιτεί αντιπαραβολή δηλώσεων, παραστατικών, τραπεζικών κινήσεων και ασφαλιστικών δεδομένων, καθώς και εξέταση της πραγματικής δραστηριότητας κάθε εταιρείας που περιλαμβάνεται στην υπόθεση από τις αρμόδιες ελεγκτικές και φορολογικές υπηρεσίες.

Στον κλάδο της αρτοποιίας, οι πολλές καθημερινές συναλλαγές μικρής αξίας δημιουργούν μεγάλο όγκο λογιστικών εγγραφών. Ο φορολογικός έλεγχος εξετάζει εάν οι πωλήσεις συμφωνούν με τις εκδιδόμενες αποδείξεις, τις προμήθειες πρώτων υλών, τις κινήσεις πληρωμών και τις δηλώσεις ΦΠΑ. Εικονικά τιμολόγια μπορούν να αλλοιώσουν την εικόνα των δαπανών, εφόσον καταχωρίζονται συναλλαγές που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές παραδόσεις αγαθών ή υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων.

Η έρευνα αφορά επίσης επιχειρηματικές σχέσεις γύρω από τις αλυσίδες «Χωριάτικο», «Αττικοί Φούρνοι» και Bread Factory. Η εξέταση εταιρικών συναλλαγών δεν τεκμηριώνει από μόνη της παράβαση από κάθε επιχείρηση ή κατάστημα που αναφέρεται. Για την απόδοση ευθύνης απαιτούνται συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την ιδιοκτησία, τη διοίκηση, τις οικονομικές ροές και τις πράξεις των εμπλεκομένων προσώπων σε κάθε επιμέρους εταιρική οντότητα.

Οι αστυνομικές ενέργειες επεκτάθηκαν σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο και Βόλο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται λογιστές και στελέχη επιχειρήσεων, ενώ εξετάζεται ο ρόλος τους στη διαχείριση των εταιρειών και στην καταχώριση συναλλαγών. Η συνεργασία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με την ΑΑΔΕ επιτρέπει τη διασταύρωση εταιρικών δεδομένων και φορολογικών στοιχείων για την εξακρίβωση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης και οι συλλήψεις δεν συνιστούν καταδικαστικές αποφάσεις. Η τελική αποτίμηση της ζημίας προϋποθέτει εξατομικευμένο υπολογισμό των οφειλών, έλεγχο ενδεχόμενων διπλοεγγραφών και συσχέτιση των συναλλαγών με τα πρόσωπα που τις ενέκριναν ή τις πραγματοποίησαν. Οι επίσημες ανακοινώσεις και η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας θα καθορίσουν το εύρος των κατηγοριών και τις ευθύνες που μπορούν να αποδοθούν.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Σε ισχύ από τις 24 Οκτωβρίου νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες – Ποια ελληνική ποικιλία επηρεάζεται από τα νέα όρια στερολών

Από τα 1.000 στα 800 mg/kg το όριο στερολών για την Κορωνέικη, με πρόσθετες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις.

ΕΦΕΤ: Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τα σεμινάρια χειριστών τροφίμων από 1η Νοεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορείς κατάρτισης

Από την 1η Νοεμβρίου αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης και οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης.

Προϊόντα high protein: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να ποντάρει για πάντα στην πρωτεΐνη

Από τα γιαούρτια και τα ζυμαρικά μέχρι τα γλυκά και τα σνακ, η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού. Μήπως, όμως, η υπερβολική προβολή της αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στο ράφι των σούπερ μάρκετ;