Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φρέσκο ψωμί και νόστιμα γλυκά τρατάρει τους επισκέπτες της Artozyma η ΔΕΘ-Helexpo

ΑρχικήΝέαΦρέσκο ψωμί και νόστιμα γλυκά τρατάρει τους επισκέπτες της Artozyma η ΔΕΘ-Helexpo
spot_img

Από 24 έως 26 Φεβρουαρίου στη ΔΕΘ η 11η Artozyma.

Με 44% αύξηση των εκθετηρίων χώρων και 46% άνοδο στον αριθμό των άμεσων εκθετών έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης, το 2022, πραγματοποιείται η 11η Artozyma (24-26/2) στη ΔΕΘ, και φέτος -για πρώτη φορά μετά το 2016, θα «στέκεται μόνη της στα πόδια της», αφού δεν θα συνοδεύεται από την Detrop Boutique, η οποία μεταφέρθηκε χρονικά για το Φθινόπωρο.

   Με αυξημένα τα μεγέθη της, θα διεξαχθεί, το διάστημα 23-26/2, στο Metropolitan Expo στην Αττική και η Athens International Jewellery Show, στην οποία δίνουν το «παρών» 370 εκθέτες, εκ των οποίων οι 240 άμεσοι. Στη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους εννέα λεπτών που δημιούργησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), με τίτλο «Love in the making» και η οποία αφορά σε ένα έντεχνο κινηματογραφικό «ταξίδι» στην ιστορία του ελληνικού κοσμήματος.

   Τα εγκαίνια της έκθεσης στην Αθήνα θα τελέσει την ερχόμενη Παρασκευή (23/2) το απόγευμα η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο (24/2) το απόγευμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης.

   «Με το φετινό εκθεσιακό της πρόγραμμα, η ΔΕΘ-Ηelexpo επιστρέφει στις πολύ σπουδαίες εποχές διοργανώσεων» επισήμανε, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της εταιρείας Αναστάσιος Τζήκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πετυχημένη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, Agrotica. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην πρωτοβουλία της εταιρείας σχετικά με τη διάθεση πάρκινγκ υπογραμμίζοντας ότι «δούλεψε εξαιρετικά» και διαβεβαιώνοντας ότι «θα την επαναλαμβάνουμε στη διάρκεια εκθέσεων που τυγχάνουν μεγάλης επισκεψιμότητας».

   Η καινοτομία και ο αναπτυξιακός δυναμισμός είναι ορισμένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερόμενων εκθεσιακών γεγονότων που διοργανώνει ταυτόχρονα η ΔΕΘ-Helexpo, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του εκθεσιακού φορέα Κυριάκος Ποζρικίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η φετινή Artozyma θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα καθώς επέστρεψαν φέτος εταιρείες που «είχαν χάσει την πίστη τους».

   Αναφερόμενος στο εκθεσιακό ημερολόγιο της εταιρείας, ο κ. Ποζρικίδης σημείωσε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, σε κλάδους όπου η Ελλάδα διαχρονικά «δεν έχασε ποτέ το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα» καθώς και σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι καταγράφουν αυξημένη εξωστρέφεια.

   Στη φετινή Artozyma, που αποτελεί το σημείο συνάντησης του κλάδου της αρτοζαχαροπλαστικής, συμμετέχουν 206 εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) και 19 άμεσοι ξένοι από οκτώ χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Γερμανία, Τατζικιστάν, Κύπρος, Πολωνία, Ιταλία και Ιράν). Επίσης, η Artozyma συγκεντρώνει φέτος 30 μεμονωμένους Full Hosted Buyers από 12 χώρες και ομαδικές αποστολές επισκεπτών από Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. «Ο συνολικός αριθμός ξένων Hosted Buyers και ομαδικών επισκεπτών θα υπερβεί τους 100. που σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 1.000 επιχειρηματικά ραντεβού» τόνισε ο κ. Ποζρικίδης.

   Στη φετινή ARTOZYMA, έτοιμα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής θα απευθύνονται -μεταξύ άλλων- σε δίκτυα διανομής, αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και καφέ, ενώ στο πλήθος των εκθετών της διοργάνωσης αποτυπώνονται η γαστρονομία και ο δυναμισμός του κλάδου, που προέρχονται από το πεδίο των πρώτων υλών και των μηχανημάτων ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού, του εξοπλισμού, των εργαλείων, των έτοιμων και ημι-έτοιμων προϊόντων, του καφέ – ροφημάτων και μηχανών παρασκευής και της συσκευασίας.

   Στο πλαίσιο της ARTOZYMA θα διοργανωθεί πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με το Bakery Lab και το πρόγραμμα παρουσιάσεων της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ θα υλοποιηθούν και σεμινάρια του Ιταλού δεξιοτέχνη της υψηλής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής Ματέο Μανουίνι (Matteo Manuini), ο οποίος θα έρθει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει νέες τεχνικές για ζύμες φούρνου και ζαχαροπλαστείου.

   Στις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης, συμπεριλαμβάνονται το 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού καθώς και το δημιουργικό εργαστήρι Pastry Lab, όπου εκλεκτοί και καταξιωμένοι σεφ της ζαχαροπλαστικής θα φτιάξουν εμπνευσμένα γλυκά, με νέες τεχνοτροπίες και πρωτότυπα υλικά. Οι επισκέπτες της διοργάνωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και workshops, που αφορούν τις νέες τάσεις του κλάδου και την τεχνολογία τροφίμων.

   Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις της ARTOZYMA και το σύνολο της ενημέρωσης για την Έκθεση είναι διαθέσιμες στο: https://www.artozyma-expo.gr

   Προς σφραγίδα ΠΓΕ για τρίγωνα Πανοράματος και κουλούρι Θεσσαλονίκης

   «Καλά τα τσολιαδάκια, αλλά οι τουρίστες στρέφονται στην τοπικότητα και τη γαστρονομία» επισήμανε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών της Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ζαχαροπλαστών, επισημαίνοντας ότι το γλυκό είναι πρεσβευτής της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε, δε, πως «όλοι οι επισκέπτες της, φεύγοντας, φροντίζουν να προμηθευτούν ένα κουτί γλυκά στις αποσκευές τους».

   Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος, μαζί με την πρόεδρο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, σημείωσαν ότι στο πλαίσιο της Agrotica πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα «τρέξουν» με γοργό ρυθμό οι διαδικασίες, ώστε να φύγουν το συντομότερο δυνατό για Ευρώπη οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στο ΥΠΑΑΤ εδώ και ενάμιση χρόνο και να αναγνωριστούν το κουλούρι Θεσσαλονίκης και τα τρίγωνα Πανοράματος ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. «Στη Ρουμανία, τα ΠΓΕ γλυκά ανέρχονται σε 38 και στην Ελλάδα σε μόλις δύο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

   Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι Έλληνες είναι τυχεροί γιατί απολαμβάνουν τα γλυκά φθηνότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε: «Όταν λέω ότι το γλυκό είναι η απόλαυση του φτωχού, το εννοώ, γιατί έχει πολύ μικρό κόστος στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα ο Γάλλος πολίτης το πληρώνει πολύ πιο ακριβά».

   Τόνισε ακόμη πως σε άλλες χώρες ο ΦΠΑ είναι χαμηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα και, ειδικά στο ψωμί, στην Ισπανία και στη Βουλγαρία είναι στο 0%. «Πώς θα κατεβάσουμε το κόστος για την κατανάλωση, αν δεν υπάρχει πραγματική βούληση από την πολιτεία;» διερωτήθηκε.

   Από την πλευρά της, η κ. Κουκουμέρια επισήμανε ότι στη φετινή έκθεση οι αρτοποιοί θα στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι το φρέσκο έχει όνομα και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των εκθετών είναι μεγαλύτερη παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο κλάδος από τις συνεχόμενες κρίσεις. Σχολιάζοντας την κίνηση στα αρτοποιεία, επισήμανε ότι παρατηρείται μετακίνηση των καταναλωτών στο καλό και φρέσκο ψωμί. «Οι καταναλωτές προτίθεται να πληρώσουν και παραπάνω, αρκεί να προμηθευτούν για το οικογενειακό τους τραπέζι ένα ποιοτικό προϊόν» τόνισε.

   Ανάκαμψη της αργυροχρυσοχοΐας

   Για την Athens International Jewellery Show, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι από τους 370 εκθέτες που θα συμμετάσχουν, οι 240 είναι άμεσοι και προέρχονται από Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Γερμανία, Βέλγιο και Εσθονία. Στη διοργάνωση, θα συμμετάσχουν κατασκευαστές, εργαστήρια, σχεδιαστές, εισαγωγείς και αντιπρόσωποι κοσμημάτων και ρολογιών, ενώ απευθύνεται σε επαγγελματίες που θέλουν να ανανεώσουν τις εμπορικές τους επαφές και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες με εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

   Η αργυροχρυσοχοϊα ανακάμπτει, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ Πέτρος Καλπακίδης.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα