Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Δεκεμβρίου σε 311 προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά - Αποτελέσματα ελέγχων Δεκεμβρίου σε 311 προϊόντα
spot_img

Σε ποια προϊόντα βρέθηκε υπέρβαση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Καλύτερη εικόνα όσον αφορά στην  παρουσία φυτοφαρμάκων είχαν τα φρούτα και λαχανικά όπως έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ τον Δεκέμβριο. Βέβαια το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχθηκαν ήταν σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο του Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των προϊόντων που αναλύθηκαν τον Δεκέμβριο ήταν μειωμένος κατά 30%: 311 τον Δεκέμβριο, ενώ τον Νοέμβριο 443.

- Advertisement -

Από τα 311 δείγματα τα 285 προέρχονταν από την  εσωτερική αγορά και τα 26 ήταν εισαγόμενα προϊόντα στα σύνορα. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 5 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs (MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα) ενώ σε κανένα δεν βρέθηκε υπέρβαση MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Το 74% ήταν εγχώρια και το 26% εισαγόμενα. Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (117) και ακολουθούν  έλεγχοι σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (111), σε λαϊκές (24), σε καταστήματα λιανικής (19),  στη λαχαναγορά (7) και σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης (5).

Τα προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ήταν ελαιόλαδο (2 στα 65 δείγματα) σε κυδώνια (1 στα 2) σε πιπεριές (1 στις 6) και σε φουντούκια (1 στα 12).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα