Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
2.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Ιανουαρίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Ιανουαρίου
spot_img

Μειωμένοι κατά 80% οι έλεγχοι του Ιανουαρίου – Υπέρβαση των φυτοφαρμάκων σε 1 στα 2 λεμόνια.

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Δεκέμβριο για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

- Advertisement -

Τον πρώτο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 67 δείγματα τροφίμων ( αριθμός πολύ χαμηλότερος ε σύγκριση με τα δείγματα του Δεκεμβρίου που αναλύθηκαν και ήταν 368) εκ των οποίων τα 35 ήταν από καταστήματα και λαϊκές αγορές και τα 32 στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.

Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 2 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 3%)  ενώ σε κανένα δεν ανιχνεύτηκε υπέρβαση MRLs με πιθανό κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (12) και ακολούθησαν έλεγχοι σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (10) σε καταστήματα λιανικής (8), και στη λαχαναγορά (2). Τον Ιανουάριο δεν έγιναν έλεγχοι σε λαϊκές ούτε και στο χονδρικό εμπόριο. Τα τρόφιμα που αναλύθηκαν ήταν: Ελαιόλαδο Πιπεριές, Ακτινίδια, Πατάτες, Ρόδια, Καρότα, Σουσάμι, Τομάτες, Πορτοκάλια, Κολοκύθια, Λεμόνια, Μήλα, Ρύζι, Σπανάκι, Φράουλες, Βασιλικός, Δυόσμος, Κουρκουμάς, Κρεμμύδια ξερά, Μαρούλια, Μπρόκολο, Ρόκα, Σταφίδες, Νούντλς και Φασόλια.

Τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το μήνα Ιανουάριο 2024 ήταν 1 στα 2 λεμόνια και 1 στα πέντε ρόδια.  Οι υπερβάσεις συτα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σημειώθηκαν μόνο σε δείγματα από τους συνοριακούς σταθμούς.

*MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα