Salmonella Typhimurium σε τρία δημοτικά και παιδικούς σταθμούς στην περιοχή Pays de la Loire
Στα τέλη Μαρτίου 2024, αναφέρθηκαν τρία κρούσματα σαλμονέλωσης σε νηπιαγωγείο σε μια κοινότητα στο Pays de la Loire της Γαλλίας. Τις επόμενες εβδομάδες αναφέρθηκαν και άλλα κρούσματα, τα οποία επηρέασαν τρία σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία). Οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα για τα επιδημιολογικά, κτηνιατρικά και μικροβιολογικά στοιχεία, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης. Το ARS και η Δημόσια Υγεία Γαλλίας επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους γονείς κάθε περιστατικού για τη συλλογή πληροφοριών (κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, πληροφορίες για τη νόσο, πληροφορίες για το σχολείο, παρακολούθηση στο κυλικείο και εξωσχολικές ή κοινωνικές δραστηριότητες, πρόσφατα ταξίδια, επαφή με ζώα).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υψηλότερος ο κίνδυνος (Κατηγορία Ι) για τα πατατάκια της PepsiCo, Frito Lay που ανακλήθηκαν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 240 ασθενείς με νοροϊό σε κρουαζιερόπλοιο – Οι συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία εξάπλωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέες ανακλήσεις δημοφιλών καλλυντικών καθημερινής φροντίδας με επικίνδυνη και απαγορευμένη ουσία – Όλη η λίστα
Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρήκαν 41 συμπτωματικές περιπτώσεις σαλμονέλωσης μεταξύ των μαθητών, εκ των οποίων 19 περιπτώσεις με μικροβιολογική και γονιδιωματική επιβεβαίωση, 15 πιθανές περιπτώσεις (μικροβιολογική επιβεβαίωση) και 7 πιθανές περιπτώσεις (χωρίς μικροβιολογική επιβεβαίωση).
Συνολικά, το 49% των περιπτώσεων ήταν κάτω των 5 ετών. Το ποσοστό που επλήγη μεταξύ των 803 μαθητών ήταν 5,1% ενώ ήταν 19,1% στα παιδιά του παιδικού σταθμού. Τα κλινικά συμπτώματα που περιγράφονται είναι εκείνα που συνδέονται κλασικά με γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από
Salmonella spp. : διάρροια (91%), κοιλιακό άλγος (81%) και/ή πυρετός (50%). Μεταξύ των 41 περιπτώσεων, το 93% (n=37) συμβουλεύτηκε γιατρό, ένα παιδί πήγε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν για λίγο, κυρίως λόγω αφυδάτωσης. Όλες οι περιπτώσεις ζούσαν στον ίδιο δήμο. Το επιδημικό στέλεχος είναι μια μονοφασική παραλλαγή του οροπαραγωγού Salmonella enterica Typhimurium.
Μεταξύ αυτών των τριών σχολείων εντοπίστηκε ένας κοινός χώρος εστίασης ως υπεύθυνος για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση. Η κτηνιατρική έρευνα κατέστησε δυνατή την υποψία τυριών ωμού αγελαδινού γάλακτος που υπήρχαν στην καντίνα του σχολείου και στον παραγωγό αυτών των τυριών. Το στέλεχος της επιδημίας απομονώθηκε σε τυριά τύπου «νωπό milk tomme», που συλλέχθηκαν από την καντίνα και τη φάρμα παραγωγής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο λόγος ανάκλησης πάνω από 2.000 φαρμάκων για τη χοληστερόλη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση 34.000 φακών επαφής λόγω κατασκευαστικού λάθους που αντί να βελτιώνουν, μειώνουν τη ποιότητα όρασης!
Ο τυρί Tomme V βρέθηκε θετικό για το επιδημικό στέλεχος. Αυτό το τυρί (παρτίδα που παρασκευάστηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024 και παραδόθηκε στην καντίνα στις 2 Απριλίου 2024) σερβιρίστηκε στις 4 Απριλίου 2024 στο κυλικείο του σχολείου. Από τα 27 κιλά αυτής της παρτίδας, τα 10 κιλά παραδόθηκαν στην καντίνα, τα 2 κιλά σε κατάστημα λιανικής και τα 15 κιλά πωλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές από τον παραγωγό. Τυριά του ίδιου τύπου, αλλά από παλαιότερες παρτίδες, σερβίρονταν στην καντίνα στις 21 Φεβρουαρίου και 18 Μαρτίου 2024.
Η φάρμα παρήγαγε και εμπορευόταν νωπό γάλα και τυριά από ωμό αγελαδινό γάλα. Οι συνήθεις βακτηριολογικοί αυτοέλεγχοι που πραγματοποίησε ο παραγωγός στις 15 Δεκεμβρίου 2023 (τυρί P), στις 19 Δεκεμβρίου (νωπό γάλα) και στις 20 Φεβρουαρίου 2024 (τόμος V) στα προϊόντα του ήταν συμβατοί. Η επιθεώρηση του αγροκτήματος δεν αποκάλυψε καμία μη συμμόρφωση στη διαδικασία παραγωγής.
Ένα δεύτερο τυρί τύπου tomme G που ωρίμασε και παρήχθη στις 16 Ιανουαρίου 2024 βρέθηκε επίσης θετικό για το στέλεχος της επιδημίας. Το τυρί αυτό δεν διατέθηκε στο εμπόριο και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Τα δύο τυριά που βρέθηκαν θετικά (Tomme G και V) παρασκευάστηκαν στις 16 και 18 Ιανουαρίου 2024, αντίστοιχα. Αποθηκεύτηκαν στον ίδιο χώρο στο αγρόκτημα. Δέκα αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παρτίδες τυριών που παράγονται τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2024, καθώς και αναλύσεις γάλακτος, φίλτρου γάλακτος και έξι δείγματα επιφάνειας που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο ήταν αρνητικές, καθώς και έξι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τυριά που παρήχθησαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας στην Εργασία (ANSES), την τελευταία δεκαετία, το 34%, 37% και 60% των επιδημιών, αντίστοιχα, σαλμονέλωσης, λιστερίωσης και εντεροαιμορραγικών λοιμώξεων από E. coli (EHEC), συνδέονται με την κατανάλωση νωπό γάλα. Τον Νοέμβριο του 2023, ένα ξέσπασμα EHEC O26 εμφανίστηκε σε έναν παιδικό σταθμό στην Τουλούζη μετά την κατανάλωση τυριού νωπού γάλακτος (Morbier) που σερβίρεται σε συλλογική εστίαση. Έξι παιδιά ανέπτυξαν αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή κλινική συνέπεια που απαιτεί εκτεταμένη κλινική αντιμετώπιση.
Το 2020, οι υγειονομικές αρχές είχαν ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, και ιδιαίτερα εκείνα κάτω των πέντε ετών, από την κατανάλωση νωπού γάλακτος και τυριών από νωπό γάλα
Υπενθύμισαν ότι αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται από γάλα που δεν υφίσταται θερμική επεξεργασία που θα μπορούσε να εξαλείψει πιθανή μόλυνση από παθογόνα βακτήρια.
Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού της σύστασης να μην σερβίρονται τυριά από νωπό γάλα στη συλλογική εστίαση σε μικρά παιδιά, και ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η απουσία θερμικής επεξεργασίας του γάλακτος δεν καθιστά δυνατό τον έλεγχο πιθανής μόλυνσης από παθογόνα βακτήρια.
https://beh.santepubliquefrance.fr/beh/2025/5/2025_5_1.html
Αναφορά: Picard G, Mas Α, Pardos de la Gandara Μ, Mesgouez Μ, Bonifait L, Dauphin C,
et al . Συγκεντρωμένες περιπτώσεις
Salmonella Typhimurium σε τρία δημοτικά και νηπιαγωγεία στην περιοχή Pays de la Loire, Γαλλία, Μάρτιος-Απρίλιος 2024. Bull Epidemiol Hebd. 2025; (5): 64-70.
https://beh.santepubliquefrance.fr/beh/2025/5/2025_5_1.html