Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: Δεκαοκτώ άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή σε ευρωπαϊκή απάτη με κρέας αλόγου

ΑρχικήΝέαΓαλλία: Δεκαοκτώ άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή σε ευρωπαϊκή απάτη με κρέας αλόγου
spot_img

Δεκαοκτώ άνθρωποι δικάστηκαν στη Μασσαλία της Γαλλίας, κατηγορούμενοι ότι συντόνιζαν ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εμπορίας κρέατος αλόγου, με ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση προϊόντα.

Οι κύριοι κατηγορούμενοι, που προέρχονταν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία, κατηγορήθηκαν για «οργανωμένη απάτη» και «πλαστογραφία και εξαπάτηση αγαθών που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία». Μόνο 13 ήταν παρόντες στο δικαστήριο την Τρίτη, ορισμένοι εκ των οποίων παραδέχτηκαν ότι πούλησαν «μη συμμορφούμενα» ζώα την περίοδο μεταξύ 2010 και 2015.

Ένας από τους κατηγορούμενους είναι ο 58χρονος Jean-Marc Decker, έμπορος αλόγων από την Bastogne του ανατολικού Βελγίου, ο οποίος περιγράφηκε από τους εισαγγελείς ως ο εγκέφαλος ενός «τεράστιου διεθνούς δικτύου διακίνησης αλόγων».

Όπως αναφέρει το Euronews, οι άνθρωποι που εργάζονταν για τον Decker ή οι προμηθευτές του απέσπασαν τα άλογα από ιδιώτες, αφού τους υποσχέθηκαν να φροντίζουν όσα είχαν μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και ότι θα τα φροντίζουν καλά, ενώ στα σχέδιά τους είχαν τη σφαγή και την πώλησή τους.

Περισσότεροι από 150 ιδιοκτήτες αλόγων έπεσαν θύματα της φερόμενης απάτης, εκ των οποίων περίπου πενήντα έχουν καταθέσει αστικές αγωγές.

Η έρευνα ξεκίνησε στη Γαλλία το 2013 και στη συνέχεια διεξήχθη από κοινού με Βέλγους ερευνητές. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αποκάλυψαν μια σειρά από ύποπτες απάτες με βάση την παραποίηση των βιβλίων αναγνώρισης και των υγειονομικών εγγράφων για τα ζώα, με πολυάριθμες παραβάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών σχετικά με τα εισαγόμενα άλογα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατηγορούμενοι για συνέργεια και δύο κτηνίατροι του σφαγείου, επειδή φέρεται να έκαναν τα “στραβά μάτια” κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σφαγεία στο Alès.

Στο τέλος της αλυσίδας της παράνομης αυτής δραστηριότητας, βρισκόταν μια εταιρεία χονδρικής πώλησης, η οποία προμήθευε το κρέας σε περίπου 80 κρεοπώλες στη νότια Γαλλία, η οποία επίσης διώκεται επίσης για «αδιαφορία» για την υποτιθέμενη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αυτή η δίκη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, θα ακολουθηθεί από δύο άλλες που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνήθως αποφεύγουν το κρέας αλόγου, το οποίο όμως καταναλώνεται μερικές φορές στη Γαλλία ως φθηνότερη εναλλακτική λύση για το βόειο κρέας. Ωστόσο, η παραγωγή και η διανομή του ρυθμίζονται αυστηρά από το εθνικό και το Ενωσιακό δίκαιο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα